Dator och headset

Allmän kurs på distans

Länk till kursens plattform: https://vbfhsk.pingpong.se/

Du studerar hemifrån med hjälp av dator och Internet och får en inledande introduktion i Ping Pong, lärplattformen som används i kursen. Utbildningen är anpassad för vuxna och ger en bred allmänbildning. Godkänd allmän kurs ger grundläggande behörighet för högskolestudier. Du läser kärnämnen som svenska, engelska, samhällskunskap, religion, matematik, naturkunskap, historia. Särskild behörighet kan i vissa fall ges. Tillsammans med lärarna utformar de studerande kursernas innehåll.

Tillsammans med din mentor bygger du din studiegång på folkhögskolan. Du som har tidigare studier på gymnasienivå gör din planering efter validering av dina tidigare studier. Du som på detta sätt kompletterar tidigare studier kan nå grundläggande behörighet på ett eller två år. Du studerar utifrån dina egna förkunskaper och förutsättningar. Kursen kräver god självdisciplin på grund av att det i hög grad är du själv som organiserar dina studier.

Grupparbete och gruppredovisningar är en del av arbetssättet. Som kursdeltagare upplever du påtagligt dina egna och gruppens framsteg, något som inte bara stärker självkänslan utan också gruppkänslan. Förutom ämnesstudierna läser vi också ofta i ämnesövergripande studier. Det kan handla om temaveckor, föreläsningar eller större projektperioder. Studier på folkhögskola leder inte bara till ökade kunskaper utan också till ökat självförtroende och ansvarstagande.

För att gå kursen behöver du

  • Dator med internetuppkoppling
  • Headset med mikrofon
  • Webbkamera
  • Kunna vara uppkopplad minst två gånger per dygn, och minst fem dagar i veckan. Mycket av skolarbetet kan dock göras då man är nedkopplad.

I samarbete med Hästsportens folkhögskola kan vi även erbjuda en allmän kurs som är delvis på distans med inriktning trav eller islandshäst alternativt inriktning ridsport. Läs mer på Hästsportens folkhögskola.

Hur är det att läsa på distans?
Lyssna på detta podavsnitt om hur det är att läsa på distans på vår skola>>

 


Deltagare berättar

Madelene Holm

Det är mycket frihet, och det gör det enkelt att planera in dagen. Om man har planer för dagen så gör det inte så mycket, det går att ta igen nästa dag istället. Det är bra planerat med klassrum där eleven kan kolla vad de andra eleverna jobbar med och ha bra koll om något nytt har inträffat. Kommunikationen mellan elev och lärare har varit betydligt bättre på Västerås Folkhögskola än de andra skolorna jag varit på. Det är en öppen och bra miljö mellan eleverna och lärarna. Samtidigt som det är bra ämnesgrupper där gruppdiskussionerna håller till, så är det även väldigt personligt. Det är en bra miljö som skiljer sig från många andra skolor.

Känner man att man har disciplinen så tycker jag definitivt att man ska söka hit. Det är viktigt att komma ihåg att inte bara logga in en gång om dagen, utan att logga in minst tre gånger per dag. Vi har ofta gruppdiskussioner där det krävs att man börjar tidigt i veckan. Det är inget stort tryck som det är på andra skolor, behöver man hjälp eller tips så finns det både lärare och andra elever som gärna hjälper till. Det är en lugn miljö och en vänlig miljö. Jag stormtrivdes direkt när jag började. Välkomna hit!


Hanna Endermark

Skillnaden här är att du har mycket större möjlighet till att på egen hand sätta upp sitt eget schema och arbetssätt. Man kan kombinera studier och arbete på ett annat sätt och behöver inte sitta i skolbänken från åtta på morgonen. I vanliga skolor och kurser får du mycket serverat och varje lektion är generell medan distans så är det mer upp till en själv hur mycket man vill lära sig.

Om man har självdisciplinen så är studier på distans den bästa möjliga möjligheter för att få grundläggande behörighet. Att kunna sätta sitt eget schema och även kunna arbeta samtidigt är otroligt bra. Lärarna är fantastiska och ställer upp för en vid alla problem och sporrar en till att satsa och vilja studera.


Allmän kurs på distans

Längd
1-3 år beroende på förkunskaper och kursval.

Kursstart
Augusti och januari.

Sista ansökningsdag
15 maj för kursstart i augusti.
1 december för kursstart i januari.

Behörigheter
Godkänd allmän kurs ger grundläggande behörighet för högskolestudier.

Studiefinansiering
Kursen berättigar till studiemedel. Kontakta Centrala studiestödsnämnden (CSN) för information och hjälp.

Kurskostnad
Själva kursen är kostnadsfri men du betalar en obligatorisk terminsavgift på 250 kr som används till studiematerial, försäkring och skolgemensamma aktiviteter.

Antagningsvillkor
Grundskolekompetens eller motsvarande.

För information om skolan
Tel: 021-14 07 05
info@vfhsk.se

För information om kursen
Lars Forsmark
Tel: 070-255 40 97
lars.forsmark@vfhsk.se

När du söker
När du klickar på knappen nedan, kommer du till Folkhögskolornas “Mina Sidor”. Där loggar du in för att komma till ansökningsformuläret. Är det första gången du söker till folkhögskolan, får du först registrera dig.

Sök till kurs
X