Nu har ögonen fått en skeletthand

Ögonen på Västerås folkhögskolas fasad kompletteras med en skeletthand lagom till Halloween. Det uppdaterade verket av konstnären Tony Lorenzi har fått namnet “Vem är jag?”

Många västeråsare har uppmärksammat det stora ögonpar som i fem år har blickat in mot city från fasaden på gamla Djäknebergsskolan, där Västerås folkhögskola har sina lokaler.

Den nya skeletthanden som sätts upp i fönstret intill lyser, liksom ögonen, på kvällar och nätter men konstverket släcks ner på tisdag för att spara på el. Förhoppningen är att verket ska tändas igen i framtiden.

Barn har pekat på ögonen och frågat mig vem som egentligen bor i skolan. De undrar om det är ett monster, om hen är snäll och så vidare. Jag ser uppdateringen av verket som en hyllning till barns fantasi, säger konstnären Tony Lorenzi som även är pedagog på Västerås folkhögskola.

Tony Lorenzi  ligger bakom flera offentliga konstverk i Västerås, till exempel en kurbitsmålning på Vasagatan och knuten på en vägskylt i korsningen Smedjegatan-Sturegatan. Men han gillar inte att kalla det han gör för offentlig konst. 

Det låter lite stelt och gammaldags. Jag är mer inspirerad av stadsmiljön i städer som Amsterdam, där det finns massor att titta på, nya målningar, tillfälliga installationer eller vad det kan vara. Roliga och spännande grejer som kanske väcker en ny tanke i vardagslunken, säger han.

I samband med att den nya handen monteras byter verket namn från “All Eyez On You” till “Vem är jag?”

Sånt tycker jag är kul, att jävlas lite med normer inom konstvärlden. Byta namn på ett verk. Får man göra så?

Publicerad den 28 oktober 2022