Allmän kurs – Tillbakablick på VT16

Publicerat: 9 juni

Det är alltid intressant att blicka tillbaka, lärdomar fås och i och med denna tillbakablick hoppas vi även kunna ge andra en inblick i vår allmänna kurs på vår skola. Vi vill också tillägga att det som beskrivs nedan enbart är ett axplock av allt vi gjort under terminen.

För att starta igång terminen och hjälpa våra sex nya deltagare nya till rätta började vi med grupparbete under introveckan. Skolan hade precis fått nya och nygamla lokaler och bebor nu hela våning 2 i Folkets Hus. Alla salar döptes efter världsdelar och grupperna gjorde fina skyltar till dörrarna.

Skolan är aktiv på sociala medier och plötsligt dök det upp en länk från en av våra deltagare på Facebook, hon rekommenderade en föreläsare. Studerandedemokratin är en viktig del för oss och förslaget var bra så den 22 februari kom den svenske Persmergasoldaten Jesper Söder och föreläste för hela skolan. I slutet av februari var vi också med på en öppen kvällsföreläsning som ABF anordnat med LOs ordförande Karl-Petter Torwaldsson och ställde kvällens första frågor.

I mars var vi i Västerås på föreläsning med Livia Fränkel, en av de överlevande från Förintelsen.

I april startade några av deltagarna en ABF-kurs i körkortsteori efter skoltid och vi gick med Mathias ”Bissen” Larsson i hans Brainwalk för att samla in pengar till hjärnforskningen 10 april. Folkhögskolans dag firades på hela skolan och på andra skolor över hela landet 15 april. Deltagarna visade bland annat fina stop-motionfilmer om mänskliga rättigheter som de arbetat med. Besökarna minglade, fikade och fick veta mer om folkhögskolan. Blodcentralen besökte oss också i april och berättade om blodgivning.

I maj var det fullt fokus mot terminsslutet men det hindrade inte att en några valde att starta ytterligare en studiecirkel, denna gång i japanska. Studerandekårens styrelse anordnade en härlig dag för alla deltagare på skolan och så avslutade vi terminen med vegetarisk buffé och genom att tacka av de deltagare som slutar och går vidare till nya utmaningar.

Vi har bara funnits i fyra terminer men redan har sex personer blivit behöriga till vidare studier på yrkeshögskola eller högskola. Nästa termin börjar 15 augusti och då kan vi ta emot 50 gamla och nya deltagare med hjälp av två nya pedagoger. En välkommen utökning för allmän kurs på Folkhögskolan i Köping och vi ser framtiden an med tillförsikt!

Elin Ragnebro (text)
elin.ragnebro@vfhsk.se

David Persson (bild)
david.persson@vfhsk.se

 

Bilder från skolavslutningen

Allmän kurs