Veckans gäst på allmän kurs grund

Publicerat: 16 november

Veckans gäst på allmän kurs grundVi på Allmän kurs Grund bjöd in Västerås folkhögskolas vaktmästare Arto Häkkinen som veckans gäst, för att få träna på att ställa frågor. Arto tog dock kommandot direkt och berättade en del om Finland och sin hemstad Jyväskylä. Det var när han besökte släkt i Västerås i början av 1980-talet som mormor sa åt honom att söka arbete här. Varför inte, tänkte Arto, och sökte fyra olika arbeten och han fick alla! Han har haft mängder av olika arbeten från fönsterputsare till resemontör. Svenska har han lärt sig på jobbet. Hur stavar man till Ragnar? Någon större skillnad mellan Sverige och Finland tycker han inte att det är. Natur och klimat är detsamma. Det är klart att finnarna har memma och goda piroger. På frågan om sauna, så är det så att den planeras först om man bygger ett hus. Dessutom fick han frågan om tomten och kyllää tomten kommer från Rovaniemi.

Arto har en svensk fru och därmed basta, så han stannar här. Barn och barnbarn samt hundar håller honom också kvar. Här har Arto arbetat sedan 2002 och trivs väldigt bra. Och så klockan, hur var det med den? Jo, under hela sin skoltid hemma i Jyväskylä hade Arto noll timmar i frånvaro och då fick han sin guldklocka. Det är han värd!

2015-10-19

Joachim Götz