Tre kloka lärare på besök

Publicerat: 9 oktober

Något som är unikt för Västerås Folkhögskola är att flera av lärarna är flerspråkiga. Det är en stor fördel för våra deltagare. De kan fråga om saker som är svåra att förstås och faktiskt få en förklaring på sitt modersmål. Bild på deltagare

Vi har bjudit in tre av dessa lärare till vår grupp i svenska allmän kurs grund. Vi fick alla mycket att fundera över.

Bishaaro – våga utmana
Bishaaro med rötter i Somalia berättar att de flyttade mycket när hon var yngre. Hon har bott i Kenya, Tanzania och Etiopien. Människan har inte bara fötter utan även rötter. År 2009 kom hon Bild på Bishaarotill Sverige och redan efter två år hade hon ett arbete där hon arbetade med yrkesintroduktion för kvinnor. Var inte rädd när du lär dig språket, våga, våga och våga och fråga. Använd Internet, där finns mängder med material. Härma det som du hör och gå till biblioteket, läs mycket, och försök att skaffa, få svenska vänner. Det är inte lätt men försök och försök igen och framförallt våga. Lyssna och lär av andra och fortsätt att vara nyfiken. Jag lär mig nya saker varje dag. Kan jag så kan du… om jag vågar så vågar du.

På frågan vad som var svårast med det nya landet så kom två svar där det ena är att det är rätt så kallt här på vintern och det andra är frågan varför man äter äppelmos.

Kunde jag så kan ni – knacka på säger Zainab
bild på Zainab
Lång upp i Norrland ligger Östersund vid Storsjön där hamnade Zainab år 2007 när hon kom som kvotflykting från Jordanien. Efter två år var hon klar med svenska språket
och fick arbete på ett flyktingboende. ”Jag lärde mig genom att prata svenska” säger Zainab, som talar med hela kroppen när hon berättar om sitt liv. Var inte rädda i det nya landet. Du kan bara få e
tt nej. Så knacka på alla dörrar som kan leda till att du lär dig mer svenska eller får ett jobb. De väntar inte på dig, så du får leta själv, knacka, knacka på alla dörrar du ser. Läs något varje dag för det är också ett bra sätt att lära sig svenska. Även om svenskar inte visar känslor som vi från Mellanöstern är det bra att fortsätta kämpa… förr eller senare knackar du på rätt dörr. Du får kontakter och med tiden har du ett litet nätverk, då blir allt lättare.

Följ din plan, ditt hjärta menar Aisia
Våra deltagare ville gärna ändra på Aisias namn till Ayisha, men hon heter Aisia och kom som kärleksinvandrare till Sverige 2003. Hon kom från Arusha i det varma Tanzania till det mindre varma Hofors i Gästrikland. Det var mörkt och det vBild på Aisiaar kallt och hon blev förkyld gång på gång. Det svenska språket var också väldigt besvärligt men så började en tanke gro. Vad vill jag göra med mitt liv? Vad har jag för plan? Hur vill jag leva? När dessa tankar hade slagit rot, så satte hon högsta fart. Hon fick arbete på en
matfabrik,
hon arbetade inom hemtjänsten på helgerna och började studera turism med inriktning i företagsekonomi. Det var en tuff tid med småbarn och studier samt helgarbete. För något år sedan fick hon arbete på Arbetsförmedlingen och senare även här på Folkhögskolan. Du kan lära dig mycket svenska med hjälp av Youtube. Det bästa med vårt land är den frihet som alla har, även kvinnor har rätt att skapa, planera sig eget liv. Den friheten är guld värd – ta vara på den, säger Aisia.

Text och bild:
Joacim Götz