Skrivarcirkel

Publicerat: 20 april

På Allmän kurs Grund är kärnämnena (matematik, engelska och svenska) nivågrupperade och studeras delvis med Allmän kurs. I svenskan har vi en grupp ”svaga” och en grupp ”starka” andraspråkstalare. Tredje gruppen består av infödda modersmålstalare. Där har vi skippat traditionell undervisning och kör istället en skrivarcirkel med olika genrer.deltagare skriver

Vi har recenserat tv-serier, skrivit olika recensioner om samma film (”American History X”), skrivit olika slut på samma novell (”Att få hålla om dig till musik” av John Ajvide Lindqvist), samt påbörjat egna noveller och avslutat varandras. Vi har även testat drama i form av PO Enquists ”Tribadernas natt” (vilket passade utmärkt då vi är två killar och två tjejer).

Nu skriver vi olika delar till en gemensam insändare, som vi ska skicka till lokaltidningen. Förhoppningsvis tar de in den och vi får svar. Terminen avslutas med retorik, konsten att debattera och hålla tal. Det är en gåva att njuta av varandras texter och utveckla varandras skrivande. Gränsen mellan pedagog och deltagare suddas ut.

Tyvärr slutar deltagarna till sommaren, men vi undersöker möjligheten att driva vidare cirkeln som en vanlig studiecirkel, förmodligen på ABF, kanske på distans på nätet. Det vore roligt om fler, deltagare och personal, på skolan ville ansluta sig. Behöver varken vara så pretentiöst eller ta så mycket tid. Hör av dig om du är intresserad.

Text och bild
Tobias Persson
tobias.persson@vfhsk.se

Allmän kurs grund