Räck inte upp handen

Publicerat: 19 november

Veckans gäst på allmän kurs grundSom veckans gäst på Allmän kurs Grund hade vi Fredrik Stockhaus. Han tog kommandot direkt genom att säga att det inte är någon idé att räcka upp handen.

Javisst ja, han ser inget. Det hindrar dock inte Fredrik på något vis. Han berättar om sig själv och svarar på frågor om sig själv och sitt liv. Vi får reda på att han kommer från en liten ort i som heter Hofors. Han har bott i Västerås i ett år och arbetat på Folkhögskolan i två år.

Han har ett stort intresse i det forna Sovjet och har därför läst ryska till och med i Moskva. Detta hade han glädje avVeckans gäst på allmän kurs grund när han senare arbetade som projektledare för ett regionalt biståndsprojekt 2007-2010 i det av krig drabbade f.d. Jugoslavien. Språken där är nämligen släkt med ryskan. Någon frågade hur han röstade men det fick vi inte svar på. Däremot visade han hur hans dator fungerade med blindskrift och hur han kan skilja på färger. När han handlar behöver han dock ha hjälp för att hitta oxfilén eller kaviartuben. Besöket var mycket uppskattat och Fredrik avslutade med att sjunga en vacker visa av Göran Fristorp nämligen Vandraren. Dessutom spelade han en egen låt som heter Songs of the Night som bland annat innehåller raderna ”…vi är alla fria…och vi ska leva för evigt.” Det känns hoppingivande så här efter Alla Helgonahelgen.

2015-11-05

Joachim Götz
joachim.gotz@vfhsk.se

Allmän kurs grund