Många är på flykt (och många språk finns det)

Publicerat: 7 mars

När grupper från AKG (allmän kurs grund) och AKH (allmän kurs) träffades för ett par veckor sedan för att diskutera och utbyta tankar berördes bland annat ämnen som flyktingar och språk i världen. Efter en mycket kort inledning startade en intensiv diskussion om läget i världen. För att hålla ångan uppe hade det nog inte behövts kaffe med kanelbulle, men det finns det ju alltid plats för.

En uppgift grupperna hade var att lära sig tre ord på ett språk de inte kunde och snart surrade salen av spas, schukran, skolka och danke. Även om det var många skratt var det också tid för eftertanke när siffran presenterades att över 60 miljoner människor är på flykt. De allra flesta finns i grannländer som själva också är fattiga och utsatta på olika vis.

Antalet språk i världen brukar skattas till cirka 6 000. Till mångas förvåning är svenskan ett av de hundra största. Deltagarna var nöjda med mötet och såg gärna att det upprepades. Det var ett trivsamt sätt att lära känna andra deltagare på skolan.

Text och bild: Joachim Götz
joachim.gotz@vfhsk.se

Allmän kurs, Allmän kurs grund