Fysik med toapappersrullar (deltagare beskriver en fysiklaboration)

Publicerat: 14 mars

fysiklabb 1Hur skapar man lite spänning i klassrummet? Med toarullar förstås! På Västerås folkhögskola lärde vi oss om friktion, kompression och spänning med hjälp av en hög av toapappersrulle, lite toapapper och kreativitet.

Vi började med att bygga ett torn med endast toalettpappersrullar. Vi räknade inte med att pyramiden skulle hålla p.g.a. av rullarnas form. Vi testade att placera ett toapappersark som täckte det första lagret rullar, det gick därefter med enkelhet att placera rullar ovanpå utan att pyramiden kollapsar.

Vad är det som håller rullarna på plats?
Många trodde att det var friktion. Hur vet vi det? För att testa om det var friktion av något slag, lindande vi in varje rulle i toapapper och försökte bygga en pyramid. Det lyckades inte. Fler krafter än friktion används.

Vi testade med att ersätta pappret med en bit plast, ett material med mindre friktion än papper. Det var stabilt! Detta bevisar att kraften som håller samman tornet inte består av friktionskraft!

Vi testade med en bit aluminium för att se om resultatet bestod med ett annat material.  Pyramiden höll ihop även med denna metod. Pyramiden höll till och med ihop bra med en hörlurssladd!

Vi påvisade att tornet består oavsett vilket material vi lägger mellan toarullarna så länge den täcker det understa lagret rullar och är flexibel. Detta bevisar att inte friktionskraft håller samman rullarna. Ett material som plast, som ger mindre friktion, fungerade ungefär lika bra som papper som har mer friktion. Spänning samverkar med kompressionskraft och detta gör sin verkan oavsett ovan nämnda material. Kompressionskraften är en “utanförliggande” kraft som trycker ett objekt inåt. Spänning skapades på det sättet i plasten, pappret och snöret och drog det inåt.

 

Text och bild: Sarah Angus, Ricardo, Andreas S-L, Max, Diana, och Felicia

Allmän kurs