Dagboksanteckningar torsdag 10 maj – Bosnienresa 2018

Publicerat: 12 maj

Dagen började med en, nu traditionell, frukost på hotell Miris Dunja. Sortimentet i buffén är något spartansk: smörgåsar med pålägg, ägg, juice och frukter. Å andra sidan var allt väldigt aptitligt, gott och mättande.
Mätta och belåtna gjorde vi en stadsvandring till Centret för Demokrati och Aktivt Medborgarskap (CDAC). Framme i CDAC möttes vi av jättetrevliga och drivna Nerma Kantic och Sabina Sinanovic Catibusic.

Nerma är en ung aktivist med anknytning till Tuzla Community Foundation och CDAC. Hon driver även ett eget företag där hon säljer ekologiska tvålar. Sabina berättade om sitt samhällsarbete och behovet av detta i Bosnien. Här måste man nämligen ta hand om samhället och infrastrukturen själv.
Ett exempel på detta var att det fanns en skola som vintertid hade trasiga fönster och eleverna fick då ha jackor på sig. Ingen lagade dessa trasiga fönster, utan samhället fick organisera sig för att uppmärksamma detta problem hos myndigheterna.
Där var alltså CDAC framme och hjälpte medborgarna att organisera sig. I dag har de 16 aktiva medborgarråd där man gör prioriteringar i lokalområdet och sedan jobbar för att lösa dessa.

Efter en kort introduktion och artigheter med Nerma och Sabina, började vi få förslag på intervjupersoner. Jag fick tips om att möta en ung tjej, en lokal ungdomsledare, på tisdag. Detta såg jag fram emot och hoppades på ett givande samtal.
Sabina nämnde även ett möte med alla koordinatörer för CDACs lokala råd där jag anmälde mitt intresse att delta på ett möte för att få en mer direkt inblick i samhällsarbetet.
Efter mötets slut begav vi oss till en närliggande taverna – Pivnica Taverna. Tavernan låg i anslutning till det lokala bryggeriet ”Tuzlanski”. Markus var särskilt glad över att äntligen få äta. Själv var jag något matt och svag av den kvava värmen, men käkade med stort engagemang ”fyra sorters ost”-pizzan.

När alla hade ätit tog vi en taxi till ungdomsorganisationen Youth Bank. Mirza introducerade oss för Miralem, Leila och de andra som jobbar frivilligt i Youth Bank. Efter ännu än runda obligatoriska presentationer så började vi matcha intervjukandidater med våra individuella projekt. Miralem erbjöd mig att följa med på en workshop om hur samarbete och laganda kan utvecklas. Detta ska ske i den, enligt honom, ”religiöst radikala” staden Kalesija. Staden är nämligen sponsrad av Saudiarabien och Turkiet och är centrum för de bosniska wahabiterna. Spännande. Mötet avslutades i vänskaplig ton och vi kom överens om att ses igen.

Text: Egor Tanaev

Allmän kurs, Bosnien, Tuzla Community Fundation