Dagboksanteckningar onsdag 16 maj – Bosnienresa 2018

Ismet Mujezinovics Gymnasium

Onsdagen började med ett besök hos ett framstående gymnasium, Ismet Mujezoinovics Gymnasium.

Gymnasiets fokus är på humana ämnen, så som: filologi, pedagogik, vård och allmänna gymnasielinjen. Man är väldigt stolt med att ha ett av de bästa studieresultaten i kantonen/länet. Detta, påstår man, har uppnåtts dels tack vare en högst organiserad verksamhet och dels på grund av lärarnas fokus på att främja elevernas kunskapstörst. Nåväl, när vi kom till gymnasiet så möttes vi av elever ur en språk-klass. Dessa var väldigt trevliga och glada i sitt bemötande. Det var riktigt trevligt att prata med dem om deras upplevelse av livet i Tuzla och Bosnien generellt. Christopher frågade klassen vilka det var som ville flytta från Bosnien och det var endast två som inte räckte upp handen. En av dessa, nämligen, Sarah Idrizovic intervjuades av mig.

Sarah är sjutton år och är aktiv inom Youth Bank, Tuzla Community Foundations ungdomsorganisation. Hon är väldigt lättsam i samtalet och man får intrycket av att hon är en väldigt öppen person. Vi samtalar om ungas utvecklingspotential i Bosnien och Sarah nämner det förflutna (kriget) och konservativa, äldre, människor som några av de hinder som finns. Äldre människor för att det är ofta skeptiska till unga människors idéer. Å andra sidan så finns det ändå en del möjligheter för unga att ta sig vidare i livet och samtidigt bidra till ett bättre samhälle. Hon nämner Magic Factory som en sådan möjlighet. Det är en NGO som främjar kreativt skapande inom underhållningsbranschen genom olika workshops, festivaler och andra aktiviter som då anordnas av frivilliga ungdomar.

Efter intervjun, runt elva på förmiddagen, så beslutar sig vissa i gruppen för att återgå till hotellet för fortsatt arbete med
skolprojektet. Andra, inklusive mig, beslutar sig för att stanna en lektion till och prata med ungdomarna. En timme senare, när det börjar bli dags för lunch, så har vi hunnit tala om det Bosniska samhället och Sverige såväl som deras och våra favorit fotbollsklubbar, tv-spel och filmer. Lunchen kommer, klockan slår tolv, och vi börja avlägsna oss mot hotellet.

Senare vid tre, går jag, Markus och Fredrik till Tuzla Community Foundation för att Tarik Barakovic, projektledare för TCFs program ”Be Your Own Boss”. En ledarutbildning för unga människor att lära sig entreprenörskap. Tarik säger att parlamentet i Sarajevo diskuterar om att införa entreprenörskap som ett obligatoriskt ämne i högstadiet men anser själv att det borde införa från och med första klass i grundskolan. Han talar en del om den lokala arbetsmarknaden hur den hänger allt tätare ihop med den globala marknaden. Hur allting dynamiseras och vikten av individuell flexibilitet som ett villkor för karriärmässig framgång. Markus frågar Tarik om fackförbundens roll i Bosnien och Tarik talar även om vikten av att gå med i EU och NATO. Det senare anser han vara ett krav för att gå med i EU (?).

Nöjda med den information och det insamlade materialet avgår även vi tre mot hotellet. Dagen har varit händelserik och vi har fått en hop nya intryck och ny information.

Tack för mig!
/Egor Tanaev