Dagboksanteckningar 4/5 – Bosnienresa – Tuzla maj 2017

Torsdag den 4 maj

Kim överlämnar insamlade pengar på Folkhögskolans dag till Jasna Jasarevic. Foto - Jan Pettersson

Kim överlämnar insamlade pengar på Folkhögskolans dag till Jasna Jasarevic. Foto – Jan Pettersson

Torsdag morgon i Bosnien började med en härlig frukostbuffé tillsammans med lärare och elever från Västerås folkhögskola. Redan klockan nio på förmiddagen tog vi oss till Tuzla Community Foundation för att träffa den härliga Jasna som alltid är välkomnande med en öppen famn och enorm kärlek. Jasna och hennes två kollegor presenterade Tuzla Community Foundation och vad de gjort för att bygga en säkrare framtid för Bosniens befolkning. Tuzla Community Foundation startades år 2003 och har växt enormt utan någon hjälpande hand från politikerna i Bosnien. Efter ett fint samtal med Jasna och hennes kollegor blev det dags för lunch för oss allihopa. Vi gav oss ut i den trevliga staden.

Detta var inte en vanlig dag i Tuzla! I dag var det Fredriks födelsedag också! Fredrik överraskades av sin härliga flickväns närvaro, vilket gjorde hans dag så klart. Men dagen slutade inte där. Klockan 16 på eftermiddagen åkte vi från hotellet till Agoracenter i Simin Han. Där träffade vi deltagare som går en svenskkurs. Duktiga var de måste jag säga. De har studerat svenska i ca två månader, men redan nu kan de flytade svenska. Imponerande! Det blev långa, roliga och intressanta diskussioner.

Klockan tickade och plötsligt var hon redan sex på kvällen. Det betydde svensk middag. Vi på folkhögskolan hade planerat en svensk middag för dem som går kurser på Agora. Men vi blev överaskade över att de hade med sig massor av bosnisk mat och bakelser. Plötsligt var det en massa mat på bordet; en blandning av bosnisk och svensk mat.

Det härliga slutade aldrig! Som vanligt blev man bjuden på bosniskt kaffe efter maten och det tackar man inte nej till så klart. Som vanligt pratade alla med alla. Klockan blev plötsligt mycket och då var det dags att åka tillbaka till hotellet. Vi kramades och tackade varandra för den härliga dagen. Vi var framme på hotellet ca 20.30 och då var det läggdags för lärarna men inte för eleverna. Natten i Tuzla fortsatte…

Text:
Tanja Majid (Sidekick Fredrik Stockhaus)

Allmän kurs, Bosnien