Dagboksanteckningar 8/5 – Bosnienresa – Tuzla maj 2017

Måndag den 8 maj

Ansvariga på ViviZene berättar om hur det jobbar med utsatta kvinnor. Foto - Jan Pettersson

Ansvariga på ViviZene berättar om hur det jobbar med utsatta kvinnor. Foto – Jan Pettersson

Mirza från TCF hämtade oss i lobbyn på Miris Dunja 88 på morgonen. Därefter följde en promenad genom staden i solsken fram till Youth Banks lokaler. Halva vägen fick vi, till några av tjejernas förtjusning, sällskap av en herrelös hund som verkade gilla oss. Efter att Mirza och Fredrik kort beskrivit Youth Banks respektive folkhögskolans verksamheter inleddes ett arbete i fem smågrupper. Deltagarna från Västerås folkhögskola intervjuade reprentanterna från Youth Bank. Samtalen handlade om hur det är i Sverige och Bosnien, kriget, den politiska situationen, ungdomars situation, drömmar om framtiden samt kärlek och förhållanden. Efter grupparbetet samaldes alla och det följde en kort resumé från de olika grupperna. Det blev ett ganska känslomässigt avsked innan lunch.

På eftermiddagen åkte vi till kvinnoföreningen Vive Zene. Det är en av Bosniens största organisationer som jobbar med våldsutsatta kvinnor och barn. De vänder sig till både till kvinnor som har blivit misshandlade av sina män men även till kvinnor som utsattes för våldtäkt och tortyr under inbördeskriget 1992-1995. De erbjuder både internat, dvs skyddat boende, och öppenvårdsinsatser. Återintegrering av fördrivna kvinnor och familjer till de platser de tidigare bottt på är också en viktig del i deras arbete. Under inbördeskriget fördrevs tusentals människor som en del av krigshandlingarna.

Vi fick besöka deras skyddade boende och fick veta mycket om situationen för kvinnor och barn i landet. Vive Zene stödjer kvinnor juridiskt som vill driva fall i domstol som gäller våldtäkt och tortyr under kriget. Våldtäkt användes systematiskt som ett vapen under kriget för att terrorisera fienden.

Senare, tidig kväll, träffades Jasna, Jens, Jan och Fredrik för ett kortare summerings- och planeringsmöte. Mötet gällde vad som ska ske härnäst inom projektet. Klockan 19 var det middag för alla, deltagare och pedagoger. Over and out!

Text:
Jens Kvistgaard och Fredrik Stockhaus