Dagboksanteckningar 6/5 – Bosnienresa – Tuzla maj 2017

Lördag den 6 maj

Över 8 000 människor dog i folkmordet. Foto - Nahida Safari

Över 8 000 människor dog i folkmordet. Foto – Nahida Safari

På lördagen klockan 08.30 åkte vi till Srebrenica med klassen och Janne. Med oss var också två studenter från Tuzla. Resan dit var en fantastisk upplevelse, eftersom utsikten var jättevacker. Efter två timmar var vi framme.

Där fanns många gravar och en muslimsk böneplats. I folkmordet i Srebrenica dödades 8372 personer så vitt vi vet i dag. Alla är inte begravda ännu, men den 13 juli kommer ytterligare offer att begravas. Alla som dödades var muslimer, förutom en som kom från Holland eller Tyskland. Han var läkare och försökte hjälpa dem men blev också mördad.

Det var en man som guidade oss och berättade om kriget och folkmordet. Han själv hade upplevt händelserna och hans farbror och bror dödades. Han förlorade även nära vänner. Efter det gick vi till en ny byggnad där vi fick se en film om kriget och dödandet i Srebrenica. Detta var väldigt fint ordnat. Flera av oss tyckte det var oerhört svårt att se och blev mycket berörda av det som visades. På platsen finns oerhört många bilder och texter om vad som hände. Jag tänkte väldigt mycket på människorna som drabbades. Det måste vara fruktansvärt för dem som inte vet om deras nära och kära lever.

Text:
Nahida Safari (sidekick Fredrik Stockhaus)

Allmän kurs, Bosnien