Dagboksanteckningar 5/5 – Bosnienresa – Tuzla maj 2017

Fredag den 5 maj

Diskussion med studerande på gymnasieskolan Ismet Mujezinovic. Foto - Jan Pettersson

Diskussion med studerande på gymnasieskolan Ismet Mujezinovic. Foto – Jan Pettersson

Dagens första möte började på Agoracenter. Vi berättade om folkhögskolan medan Agora-volontärerna berättade om sin organisation. Agoracenter är en plats för studiecirklar i bland annat bosniska, svenska, engelska och tyska. Lärarna arbetar ideellt. De flesta lärarna studerar själva och planerar att arbeta som lärare i framtiden och de skaffar sig erfarenhet genom att vara volontärer på Agora.

Därefter begav vi oss till Smile For A Smile där de berättade om sitt arbete med barn och ungdomar Bland annat h¨åller de ledarutbildningar. De fungerar lite som en fritidsgård men de har möjlighet till övernattning. Byggnaden de visstas i heter Labirint. De har själva samlat in pengar för att ha råd med renoveringar och inredningen. Hyra, el och vatten för de gratis av Tuzla kommun. Även medlemmarna i den organisationen jobbar helt ideellt.

På eftermiddagen mötte vi upp med en gymnasieklass. Emma var glad att få använda sin engelska och var imponerad av gymnasieungdomarnas engelskkunskaper. Det var också kul att återse några kända ansikten från tidigare besök. Tillsammans med gymnasieungdomarna gick vi till the German Robotic Center. Där fick vi lära oss lite om robotar. De hade även ABB-robotar vilket var intressant för oss västmanlänningar.

Detta var en dag med väldigt mycket relevant information för vi håller på med i vårt samarbete.

Text:
Wilma Calligaris, Emma Kilpinen och Fredrik Stockhaus