Brobyggande i praktiken

Publicerat: 21 maj

Vore det inte kul om deltagarna på Inspirationskursen skulle kunna hitta på någon form av aktivitet för och tillsammans med deltagarna på SFI?

Den frågan ställde sig Karin Persson, pedagog på Västerås folkhögskolas SMF-verksamhet och fick genast gehör hos deltagarna. Tanke blev till handling och Inspirationskursen bjöd in deltagarna på SFI till en halvdag med femkamp, brännboll och korvgrillning. Planeringen sköttes helt av Inspirationskursens deltagare och det hela mynnade ut i en hjärtlig förmiddag med prickkastning, rephoppning, charader och flera andra aktiviteter. Snålblåst och kyla till trots var humöret på topp hos alla och skratten var många. Flera deltagare uttryckte att det var kul att göra något tillsammans och såväl SFI-deltagare som ”inspirationskursare” var mycket nöjda efteråt.

Att folkhögskola handlar om möten mellan individer med olika bakgrund och förutsättningar blir väldigt tydligt vid tillfällen som dessa. Ord som ”integration” och ”brobyggande”, som i vissa sammanhang kan kännas slitna och klichéartade, blir plötsligt i allra grad levande när man ser arbetslösa unga vuxna sida vid sida med SFI-deltagare i alla åldrar. Språkliga, kulturella och åldersmässiga barriärer känns plötsligt inte så svåra att komma förbi. Allt tack vare ett bra initiativ och lite enkla lekar.

Kea Thorslund
kea.thorslund@vfhsk.se

Inspirationskursen (SMF), SFI