Bosnienbesökare fick inspiration

Publicerat: 27 november

Mitt i höstens första snökaos landade Jasna Jasarevic och Sabina Catibusic från Tuzla Community Foundation (TCF). Under två intensiva dagar mötte de både deltagare och pedagoger från Inspirationskursen ute på Bäckby.

Sabina Catibusic, Fredrik Stockhaus, Jens Kvistgaard, Jasna Jasarevic

Sabina Catibusic, Fredrik Stockhaus, Jens Kvistgaard och Jasna Jasarevic.

TCF är skolans internationella projektpartner i Bosnien sedan två år tillbaka. Utbyten har ägt rum i båda riktningarna. Denna gång ville de fördjupa sig i hur Inspirationskursen är uppbyggd både organisatoriskt och pedagogiskt. Idén väcktes redan förra våren i samband med skolans studieresa till Tuzla.

– Nu när vi träffat både pedagoger och deltagare är det lättare att förstå hur det fungerar i praktiken. Vi tror att kursidén skulle kunna bli användbar för oss. Vi har också många unga arbetslösa, säger Jasna som är ansvarig för TCF.

Besöket resulterade i att en pedagog från Inspirationskursen under våren kommer att besöka Tuzla och på plats utveckla det fortsatta samarbetet.

Besökarna hann även med en föreläsning för deltagare på allmän kurs och nästa termin finns möjligheter för studerande att delta i en studieresa till Bosnien.

– Jag har hört många berätta om skolan och det var ett givande besök för mig, säger Sabina som tidigare har varit i Sverige, men aldrig i Västerås.

Efter besöket i Västerås fortsatte resan till Uppsala och en tre dagar lång konferens om Balkan. En årlig tillställning som nästa år kommer att äga rum i Tuzla. Och då förhoppningsvis med några besökare från Västerås folkhögskola.

Text och bild: Jan Pettersson

Bosnien, Skolgemensamt