Att lära sig av allt och överallt

Publicerat: 30 november

En europeisk bildbok för grundutbildningskurser

Denna bildbok representerar arbetet av de sju europeiska länder som var involverade i projektet. Många bra exempel samlades in och för att ge dessa exempel liv bestämdes det att skapa tecknade illustrationer för var och en av de 32 olika tillvägagångssätten som beskrevs i ländernas slutrapporter. Vi hade turen att hitta en begåvad konstnär från Sankt-Petersburg, Kseniya Kochkina, som livade upp både genom färg och illustration.

Du kan ladda ner boken som pdf här: MobileBE PictureBook BasicEdu SE 06

Tyskland

Matematik för byggnadsarbetare


Här erbjuds grundläggande utbildningskurser på arbetsplatsen: utbildning av beräkningsförmåga efter behov på byggarbetsplatser.

Cykelträning


I staden Braunschweig används cykelkurser som ett medel för att främja grundutbildning. Deltagare är vanligtvis invandrarkvinnor.

Lära sig med familjen — Kurs för mammor


En läskunnighetskurs för småbarnsmödrar. De samlas i ett samhällscenter, läser böcker och gör andra underhållande och pedagogiska aktiviteter. Mödrarnas motivation är att de vill kunna hjälpa sina barn när de kommer till skolan.

Grundutbildning i moskéer i Tyskland


ABCami-projektet erbjuder läs- och skrivträning i moskéer i olika städer i Tyskland.

Lärandeutbildning på arbetsplatsen


I GO Niedersachsen-projektet erbjuder vuxenutbildare läskurser på arbetsplatsen i större företag. Illustrationen visar till exempel veckokurs i ett industriellt lager.

Arbetsplatsinriktad grundutbildning för Sjuksköterskor


VHS Göttingen erbjuder grundläggande utbildningskurser för undersjuksköterskor på äldreboenden och andra anläggningar för att förbättra deras läs- och skrivförmåga, inklusive den speciella ordförrådet inom jobbet.

Läskunnighetsträning gömd i en hälsosam Matlagningskurs


Deltagarnas intresse för matlagning används som ett verktyg för att ge dem möjlighet att träna sina läs- och skrivförmåga.

 

Sverige

Onlinekurser i Folkhögskolan Tradition för samarbetsstudier


Sverige har en väl utvecklad tradition av distansutbildning, inte minst på grund av utspridda bosättningar på landsbygden och långa vintrar. Datoriserad kommunikationsteknik tillåter idag människor att delta i kurser även från hus belägna lång bort.

Motivationskurs med kärleksfull atmosfär


Tre månaders kurs som syftar till att inspirera arbetslösa vuxna att börja eller fortsätta gymnasiet. Grundprinciperna för detta tillvägagångssätt är demokratiska diskussioner, kunskapsdelning i gruppen och personlig utveckling/social kompetens.

Studier med betoning på aktivt medborgarskap – en förberedelse för ett jobb, ytterligare studier och livet


Kurser för personer som saknar gymnasieskola och vanligtvis har haft problem med undervisnings- och lärandesätten i huvudskolan. Viktigt element här är att dela kunskap med varandra.

Svenska för invandrare – det praktiska och kulturella sättet


Språkkurser för invandrare i Sverige har ingen traditionell språkundervisning, snarare är en fördjupad metod: att använda språket tillsammans med kulturaktiviteter, sport, etc.

 

Österrike

Grundutbildning via inlärning av tyska


En kurs för flyktingar för att förbättra sin grundläggande utbildning (läskunnighet och andra grundläggande färdigheter) som förberedelse för en tysk språkkurs.

Min mamma lär sig tyska


Kurser för invandrarmödrar i Wien där deras barn också deltar.

Peer-to-Peer-lärande för vuxenutbildning Professionella


MIKA (Migration Kompetenz Alphabetisierung) i Österrike är en serie kurser där lärare i grundutbildningen försöker lära av varandra och utveckla nya metoder.

Grundläggande utbildning i utomhus


På sommaren erbjuds grundläggande utbildningskurser i parkerna i Wien. Besökare kan gå med i grupperna gratis. “Klassrummen” är skapade med hjälp av parkbänkar och andra tillgängliga faciliteter.

 

Spanien

Kurser baserade på volontärarbete


Människor med mycket låg formell utbildning och med social eller psykologiskhinder för att kunna delta i traditionell utbildning erbjuds specialkurser vilka drivs av en volontärorganisation.

Årlig festival för deltagare i vuxenutbildning


En festival organiserad av CPEPA Cariñena i en av städerna och byn av den vidsträckta landsbygdskommunen. Detta är inte bara ett sätt att skapa samhällssammanhållning utan också ett sätt att bekanta människor med innebörden i vad vuxenutbildning är, med möjligheten att delta i kurserna.

Blandat lärandeprogram för personligt och yrkesutbildning


Aula Mentor-programmet i Spanien inspirerade denna illustration som kombinerar idéer om vuxenutbildning med typiska landskapselement i landet.

Distansutbildning på landsbygden Spanien


Distanskurser (via internet) för vuxna i ett landsbygdsområde i Spanien för att uppnå gymnasieutbildning.

 

Bulgarien

Bulgariska språkkurser för flyktingar


Caritas i Sofia, Bulgarien, anordnar språkkurser för flyktingar. Bilden visar en lärare (i traditionell bulgarisk klänning) och en elev (i traditionell nordafrikansk klänning) för att symbolisera den typiska sociala inställningen.

Amalipe – ett steg framåt


Grundutbildning och grundläggande yrkesutbildning skräddarsydd för arbetare i den bulgariska gästfrihetssektorn.

Grundutbildning under prov på landsbygden Bulgarien


En kurs för brottslingar som får prövning i stället för fängelse, vilket innebär att de förblir i sitt samhälle men måste uppfylla olika saker. En sak är att gå på en kurs där de lär sig bulgariska och matte.

Donera en timme – Lär IKT till äldre Medborgare


Ungdomar i Bulgarien lär äldre i små grupper hur man använder modern teknik för kommunikation.

 

Frankrike

Andra chansen att hitta uppfyllelse på jobbet


Ungdomar utan skolcertifikat i Frankrike är anställda i olika workshops (en av dem: grönsaksodling) som syftar till att ge dem ett jobb och ge dem en möjlighet att uppnå grundläggande färdigheter inklusive personlig kommunikation och IT.

Lire — Ecrire — Compter


Lire-Ecrire-Compter är ett program som drivs av regionen Normandie för att hjälpa arbetslösa att komma tillbaka på arbetsmarknaden. Det erbjuder individer ett skräddarsytt träningsprogram för att utveckla sina grundläggande färdigheter. Undervisningsformen omfattar både närvaroklasser och e-lärande, och undervisningen och inlärningen är mycket anpassad till individens behov.

Clés en main


Grundläggande läskunnighet och yrkesutbildning för lågutbildade personer inom lokalvård (städ) i Frankrike. Det är en viktig färdighet för arbetare i denna sektor att kunna läsa instruktioner för de kemikalier som används

Öppnar skolan för framgångsrik integration


I regionen Provence-Alpes-Cote d’Azur (PACA) i södra Frankrike erbjuder programmet Ouvrir l’ecole aux föräldrar invandrarfamiljer en chans att förstå rollen som dagis och skola för sina barn. Föräldrar med mycket låga utbildningsnivåer erbjuds en seminariliknande utbildning på 60 till 120 timmar som också inkluderar språkutbildning och läskunnighet.

 

Italien

Fuori la lingua – Ta bort tungan


Språkkurser för invandrare, som erbjuds i informella miljöer i Barriera di Milanodistriktet i Turin, särskilt Piazza Crispi. Olika evenemang såsom musik- och matfestivaler används för att kontakta potentiella deltagare.

Opera con Calabria – Träning i butiken


Ett initiativ för att minska ungdomsarbetslösheten genom att erbjuda utbildning genom att göra i olika yrken. Den verkliga arbetssituationen används för att hjälpa deltagarna att uppnå även tvärgående färdigheter som de missade till exempel på grund av att de lämnade skolan.

Yrkesutbildning och läskunnighet i fängelse


Vocational training courses in a prison. Where necessary, also literacy training is provided. The training ends with official certification. For regular attendance, financial incentives are paid to detainees.

Cotti i Fragranza – Ett träningsbageri i Fängelse


Ett bageri i ett fängelse i Palermo, Italien, för unga manliga fångar. De gör hela jobbet och beslutsfattandet själva och säljer högkvalitativa miljövänliga produkter från det lokala jordbruket.

 

Illustratören

Kseniya Kochkina / Ксения Кочкина

är en professionell illustratör som bor i Sankt-Peterburg.

Hon berättar om sig själv:

“Jag älskar att resa, och under en tid tar jag med mig från resande konstnärliga dagböcker – anteckningar om resor i bilder. Jag samlar på barnböcker och blir inspirerad av illustrationer i dem.
Jag har illustrerat flera barnböcker. Jag drömmer om att växa och förbättra mig i detta. Sedan 2011 har jag arbetat som animatör på Melnitsa animationsstudio, Sankt Petersburg.
Det var kul för mig att delta i detta intressanta och användbara projekt om nya – eller ovanliga – tillvägagångssätt inom vuxenutbildningen.”

Kontakta henne via