Torbjörn Nilsson inspirerade på Bäckby

Publicerat: 19 november

I dag gästades inspirationskursen av fotbollslegendaren Torbjörn Nilsson, senast känd från serien ”Målet är målet” på SVT. Han pratade inspirerande och engagerat om mål och motivation, som just denna vecka är temat på Bäckby.

Det var väldigt fint att Torbjörn, på kort varsel, ställde upp och deltog hos oss via Zoom. Med var också deltagare och pedagoger från både Köping och Norberg. Torbjörn fick många frågor om gruppdynamik, att ”lura” sin hjärna för att skapa en positiv målbild, hur tjejer och killar förhåller sig olika till vad en tränare säger och mycket annat. Han understryker hur viktig fotbollen är för gemenskap och för att lära sig att förankra beslut och därmed uppnå ett gott resultat.

För att skapa motivation är det viktigt att ha en dialog med sig själv hela tiden, tycker han. Människan är förmögen att skapa motivation till sig själv, genom att peppa sig, men ofta sker det genom relationen till någon annan. Entusiasm och engagemang smittar och det ska vi ta vara på säger han. Han nämner att alla har en produktiv och en kreativ sida. Det gäller att båda sidorna ges plats och får utvecklas. Han lyfter fram att det är viktigt att lära sig att fatta beslut utifrån hur en situation faktiskt ser ut, inte utifrån ad han kallar byråkratiska regler, det vill säga auktoriteter, normer och förväntningar.

Fredrik Stockhaus