“Allt är politik”

Publicerat: 21 april

Den 20 april besökte Daniel Riazat Västerås folkhögskola. Daniel är riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Daniel RiazatDaniel Riazat, ursprungligen från Iran, kom in i politiken genom sitt antirasistiska arbete. Bosatt i Falun har han mött rasismen på nära håll och själv flera gånger blivit misshandlad både på grund av sitt ursprung och sitt politiska engagemang. Men han har också fått mycket stöd och sett att människor genom att organisera sig kan förändra och göra motstånd. Som skolnämndens ordförande i Falun, vilket han blev som nittonåring, mötte han ofta motstånd för att han var så ung och oerfaren. Han förvånades och provocerades av att många inte ville diskutera hans politiska åsikter utan snarare hans ålder. Hans starka engagemang och drivkraft förde honom snabbt till riksdagen och jobbet som utbildningspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Antidiskriminering, vithetsnorm, strukturell rasism och jämställdhet var återkommande i Daniels engagerade och inspirerande föreläsning. Att våga utmana rådande ordning och att själv inse att man har ansvar att förändra det som man är missnöjd med är viktigt om man ska engagera sig politiskt anser han.

Allt är ju politik, menar Daniel. Om kommunen inte vill bygga cykelbanor eller om man drar ned på kollektivtrafiken så är det politik. Att Sverige säljer vapen till Saudiarabien och sedan stänger gränsen för de som flyr från kriget i Syrien är också politik.

Vill vi förändra så ska vi gräva där vi står är hans budskap.

Text: Fredrik Stockhaus
fredrik.stockhaus@vfhsk.se

Bild: Hawar Asaiesh
hawar.asaiesh@vfhsk.se

Allmän kurs