2020 - SFI

Publicerat: 17 februari

Semlor

Tretton går bra men inte fjorton

Det sägs att den svenske kungen Adolf Fredrik åt fjorton semlor och så dog han. Han åt massor av annan mat också, så kanske hjärtat brast. Våra deltagare ville gärna smaka hur goda och nyttiga semlor är. Okay, men då får ni göra dem själva, sa jag.

Fettisdagsbulle kan man höra som ett annat namn på semla. Förr i tiden var vete, vitt mjöl ovanligt och troligen dyrt. Men fyrtio dagar innan påsk ska man fasta och därför mumsade man lite extra innan fastan börjar. I år är det fettidsdag den 25 februari.

En deltagare, Khadidja, visade sig ha en väldig schwung med spritsen. Den fluffiga grädden spritsades ut i vackra runda cirklar. Aha, det visade sig att hennes pappa är bagare.

Maria pudrar med lätt hand locken på semlorna. Dessa täcks med florsocker och ser ut som fint pudersnö.

Så var det dags att få smaka på delikatesserna. De försvann ner i våra magar med raketfart och så en kopp kaffe eller te därtill. Vi skulle strax ha lunch och den kändes inte så viktig efter en maffig semla. Att det var alla Hjärtans dag gjorde inte saken sämre… men som det står ovan ingen åt mer än tretton semlor. Man ska vara rädd om hjärtat!

Semlan, som vi äter den idag har vi gjort i dryga hundra år. Traditionen är dock äldre, kanske slutet av 1600-talet. Fasta gjorde man och gör i den katolska kyrkan, kaffet kom till Sverige via Turkiet och ordet semla är tyskt och betyder ett litet bröd.

Text: Joachim Götz

Adolf Fredrik, Bakning, Fettisdagsbulle, Semlor, SFI, Västerås folkhögskola