maj 2017

Publicerat: 16 maj

Dagboksanteckningar 7/5 – Bosnienresa – Tuzla maj 2017

På söndagen åkte vi till Nirina Dog Shelter. Vi blev välkomnade av över 500 hundar. Nirina Dog Shelter är en organisation som tar hand om herrelösa hundar.

Kim och hund

Kim och hund

I Bosnien är detta ett stort problem då många skaffar hund men sedan inte har råd att ha kvar den och släpper ut den på gatan. På Dog Shelter ser dom till att alla hundar kastreras, vaccineras och får mat. Sedan försöker de att hitta nya hem åt dessa hundar. En uppgift som inte är särskilt enkel då en del EU-regleringar sätter stopp för det (trots att Bosnien ej är ett medlemsland).

Kim, Lia och Tania blev kvar hos hundarna resten av dagen och resten av gruppen åkte tillbaka till hotellet och vilade. En bra söndag med massa kärlek!
Text och bild: Kim Gustafsson
Allmän kurs, Bosnien

Publicerat: 11 maj

Dagboksanteckningar 9/5 – Bosnienresa – Tuzla maj 2017

Tisdag den 9 maj

På dagens första möte var vi hos en kvinnoorganisation som heter ”vår röst”. De arbetar med kvinnor som torterades och våldtogs under kriget. Deras rehabilitering består av bl a

Mirsada Durakovic, Grundare av ”Vår röst” och Kim Gustafsson Foto: Kim Gustafsson

Mirsada Durakovic, Grundare av ”Vår röst” och Kim Gustafsson Foto: Kim Gustafsson

samtal för att försöka hantera det de upplevde under kriget och är ett stöd för varandra. De tillverkar traditionella bosniska hantverk såsom stickning och smycken som en form av rehabilitering och det blir även en inkomst för föreningen.

Efter det åkte vi till en borg som befinner sig uppe bland bergen i Srebrenik. Borgen blev byggd i början av 1300-talet. Bosniens första kung är även född där.

Efter en lång dag hade vi en avslutningsmiddag med flera personer från Agora Center, Youth Bank och Tuzla Community Foundation. Restaurangen tillhör ett lokalt känt bryggeri som tillverkar Tuzlanski-ölet.

http://www.pivaratuzla.ba/PivnicaTaverna/meni.htm

Text: Wilma Calligaris och Emma Kilpinen

 

Allmän kurs, Bosnien

Publicerat: 8 maj

Dagboksanteckningar 8/5 – Bosnienresa – Tuzla maj 2017

Måndag den 8 maj

Ansvariga på ViviZene berättar om hur det jobbar med utsatta kvinnor. Foto - Jan Pettersson

Ansvariga på ViviZene berättar om hur det jobbar med utsatta kvinnor. Foto – Jan Pettersson

Mirza från TCF hämtade oss i lobbyn på Miris Dunja 88 på morgonen. Därefter följde en promenad genom staden i solsken fram till Youth Banks lokaler. Halva vägen fick vi, till några av tjejernas förtjusning, sällskap av en herrelös hund som verkade gilla oss. Efter att Mirza och Fredrik kort beskrivit Youth Banks respektive folkhögskolans verksamheter inleddes ett arbete i fem smågrupper. Deltagarna från Västerås folkhögskola intervjuade reprentanterna från Youth Bank. Samtalen handlade om hur det är i Sverige och Bosnien, kriget, den politiska situationen, ungdomars situation, drömmar om framtiden samt kärlek och förhållanden. Efter grupparbetet samaldes alla och det följde en kort resumé från de olika grupperna. Det blev ett ganska känslomässigt avsked innan lunch.

På eftermiddagen åkte vi till kvinnoföreningen Vive Zene. Det är en av Bosniens största organisationer som jobbar med våldsutsatta kvinnor och barn. De vänder sig till både till kvinnor som har blivit misshandlade av sina män men även till kvinnor som utsattes för våldtäkt och tortyr under inbördeskriget 1992-1995. De erbjuder både internat, dvs skyddat boende, och öppenvårdsinsatser. Återintegrering av fördrivna kvinnor och familjer till de platser de tidigare bottt på är också en viktig del i deras arbete. Under inbördeskriget fördrevs tusentals människor som en del av krigshandlingarna.

Vi fick besöka deras skyddade boende och fick veta mycket om situationen för kvinnor och barn i landet. Vive Zene stödjer kvinnor juridiskt som vill driva fall i domstol som gäller våldtäkt och tortyr under kriget. Våldtäkt användes systematiskt som ett vapen under kriget för att terrorisera fienden.

Senare, tidig kväll, träffades Jasna, Jens, Jan och Fredrik för ett kortare summerings- och planeringsmöte. Mötet gällde vad som ska ske härnäst inom projektet. Klockan 19 var det middag för alla, deltagare och pedagoger. Over and out!

Text:
Jens Kvistgaard och Fredrik Stockhaus

Allmän kurs, Bosnien

Publicerat: 8 maj

Dagboksanteckningar 2 6/5 – Bosnienresa – Tuzla maj 2017

Seminarium om inspirationskursen lördag den 6 maj

Lördagen den 6 maj från kockan tio till 16 träffades vi på Center For Democracy and Active Citizenship för att genomföra ett seminarium om inspirationskursen på Västerås folkhögskola. Deltgararna kom från Agoracenter, TCF och Center for Democracy. Kim Gustafsson och Daniel Örndalen medverkade även som resurspersoner. Utbildare var Jens Kvistgaard och Fredrik Stockhaus, pedagoger på Västerås folkhögskola.

Efter ett par tekniska missöden körde vi igång med en presentation av vad folkbildning och folkhögskola är, åtföljt av frågor. Kim och Daniel berättade om sin resa där bland annat inspirationskursen och allmän kurs spelat en viktig roll för deras utveckling.

Därefter berättade Jens detaljerat om inspirationskursens syfte, innehåll och resultat. Eftermiddagen ägnades åt arbete i grupper där vi diskuterade hur inspirationskursen skulle kunna spela en roll i Tuzla. Vad behövs för att bygga upp något liknande och är det möjligt? Vi pratade mycket om målgrupp, finanser och huvudman. Innehållet och syftet med kursen är relevanta för våra partners. Utmaningen ligger dock i att målgruppen är väldigt stor i Bosnien och att myndigheterna ännu inte ser potenitalen med något som inspirationskursen.

På slutet summerade vi vad vi kommit fram till. Vi är hoppfulla och nästa steg blir ytterligare studiebesök i Sverige och här i Tuzla för att ge fler insikt om inspirationskursens möjligheter och arbetssätt. Klart är att TCF vill testa insirationskursen och vi behöver nu bara se på hur det ska gå till.

Text:
Fredrik Stockhaus och Jens Kvistgaard

Allmän kurs, Bosnien

Publicerat: 8 maj

Dagboksanteckningar 6/5 – Bosnienresa – Tuzla maj 2017

Lördag den 6 maj

Över 8 000 människor dog i folkmordet. Foto - Nahida Safari

Över 8 000 människor dog i folkmordet. Foto – Nahida Safari

På lördagen klockan 08.30 åkte vi till Srebrenica med klassen och Janne. Med oss var också två studenter från Tuzla. Resan dit var en fantastisk upplevelse, eftersom utsikten var jättevacker. Efter två timmar var vi framme.

Där fanns många gravar och en muslimsk böneplats. I folkmordet i Srebrenica dödades 8372 personer så vitt vi vet i dag. Alla är inte begravda ännu, men den 13 juli kommer ytterligare offer att begravas. Alla som dödades var muslimer, förutom en som kom från Holland eller Tyskland. Han var läkare och försökte hjälpa dem men blev också mördad.

Det var en man som guidade oss och berättade om kriget och folkmordet. Han själv hade upplevt händelserna och hans farbror och bror dödades. Han förlorade även nära vänner. Efter det gick vi till en ny byggnad där vi fick se en film om kriget och dödandet i Srebrenica. Detta var väldigt fint ordnat. Flera av oss tyckte det var oerhört svårt att se och blev mycket berörda av det som visades. På platsen finns oerhört många bilder och texter om vad som hände. Jag tänkte väldigt mycket på människorna som drabbades. Det måste vara fruktansvärt för dem som inte vet om deras nära och kära lever.

Text:
Nahida Safari (sidekick Fredrik Stockhaus)

Allmän kurs, Bosnien

Nästa sida »