2016 - Inspirationskursen (SMF), Språkcafé, Europa, Roma projekt

Publicerat: 19 september

Kulturnatt på Västerås folkhögskola

Vad händer när alla kurser på en folkhögskola gör en djupdykning i begreppet kultur, med alla dess innebörder? Vad händer när kreativiteten får flöda fritt och influenser från olika delar av världen får samsas under samma tak? Och
vad kallar man ett tema som både inkluderar skapande, mångfald och vill motverka prestationsångest? ”Huvudverk och kulturkråkor
blev resultatet och på Västerås Kulturnatt den 17 september fylldes skolans lokaler av liv, rörelse och konst i alla dess former.

besökare tittar på konst framställt av deltagareI stort sett samtliga skolans kurser bidrog på olika sätt till att fylla två av skolans våningar samt gården utanför med en salig blandning av allt ifrån traditionella danser, mat och poesi till fotoutställningar, sagohörna för barnen och hårflätning. På allmän kurs hade skolans fyra klasser arbetat med kultur en tid innan Kulturnatten, vilket mynnade ut i två olika utställningar – en med deltagarnas egna tolkningar av kända konstverk och en där de mer fritt fått jobba med att hitta en konstnärlig uttrycksform de gillade. Den sistnämnda resulterade i såväl paraplyinstallationer i taket som haiku-dikter och foton.

Från deltagarna på Allmän kurs distans kom bidrag i form av konst och illustrationer kring brobyggande som publicerades på sociala medier under kvällen.

SFI och Allmän kurs grund stod för kulturella smakprov i bokstavlig bemärkelse, då det både bjöds på mat, dans, kaffeceremoni och poesi från deltagarnas respektive hemländer. Ringdans i klassrummet är kanske inte något som man ser i skolan till vardags, men på Kulturnatten kan allting hända.

Skolans engagemang i och utbyte med staden Tuzla i Bosnien presenterades genom en utställning och alla intäkter från den försäljning av fika som skedde under kvällen går oavkortat till Bosnienprojektet.

Även utomhus var det mycket som hände. Under hela kvällen hade såväl personal som deltagare och besökare utifrån chansen att stå på scenen och framföra något. Variationen blev stor och publiken bjöds på såväl The Beatles, Dan Andersson och Cornelis Vreeswijk som deltagares egenskrivna material. Även barnvisor och olika former av världsmusik hade spelats innan kvällen var slut.

Den allmänna uppfattningen, såväl bland personal som deltagare, var att kvällen var väldigt lyckad. Kanske en av de mest lyckade kulturnätterna hittills. Stämningen var på topp, många besökare utifrån hade hittat hit och hela huset andades kreativitet och skaparglädje. Att kultur handlar om uttryck och möten har aldrig varit tydligare. Något som under andra förutsättningar hade kunnat handla om prestationsångest, huvudvärk och kulturkrockar landade nu precis så väl som vi hade kunnat hoppas på. Skaparglädje, huvudverk och kulturkråkor är därför ord som väl sammanfattar 2016 års Kulturnatt på Västerås folkhögskola.

Text: Kea Thorslund
kea.thorslund@vfhsk.se

Bild: David Persson
david.persson@vfhsk.se