november 2016

Publicerat: 27 november

Bosnienbesökare fick inspiration

Mitt i höstens första snökaos landade Jasna Jasarevic och Sabina Catibusic från Tuzla Community Foundation (TCF). Under två intensiva dagar mötte de både deltagare och pedagoger från Inspirationskursen ute på Bäckby.

Sabina Catibusic, Fredrik Stockhaus, Jens Kvistgaard, Jasna Jasarevic

Sabina Catibusic, Fredrik Stockhaus, Jens Kvistgaard och Jasna Jasarevic.

TCF är skolans internationella projektpartner i Bosnien sedan två år tillbaka. Utbyten har ägt rum i båda riktningarna. Denna gång ville de fördjupa sig i hur Inspirationskursen är uppbyggd både organisatoriskt och pedagogiskt. Idén väcktes redan förra våren i samband med skolans studieresa till Tuzla.

– Nu när vi träffat både pedagoger och deltagare är det lättare att förstå hur det fungerar i praktiken. Vi tror att kursidén skulle kunna bli användbar för oss. Vi har också många unga arbetslösa, säger Jasna som är ansvarig för TCF.

Besöket resulterade i att en pedagog från Inspirationskursen under våren kommer att besöka Tuzla och på plats utveckla det fortsatta samarbetet.

Besökarna hann även med en föreläsning för deltagare på allmän kurs och nästa termin finns möjligheter för studerande att delta i en studieresa till Bosnien.

– Jag har hört många berätta om skolan och det var ett givande besök för mig, säger Sabina som tidigare har varit i Sverige, men aldrig i Västerås.

Efter besöket i Västerås fortsatte resan till Uppsala och en tre dagar lång konferens om Balkan. En årlig tillställning som nästa år kommer att äga rum i Tuzla. Och då förhoppningsvis med några besökare från Västerås folkhögskola.

Text och bild: Jan Pettersson

Bosnien, Skolgemensamt

Publicerat: 14 november

Segrade i Järnkampen med en vilja av stål

Allmän kurs grund blev inbjudna till en fotbollsturnering tillsammans med Påfart Bäckby och Köping samt SMF från Bäckby och Köping. Matcherna var otroligt jämna och spelet böljadebild på segrare fram och tillbaka. För de kvinnliga deltagarna från allmän kurs grund var det första gången de spelade fotboll överhuvudtaget. Detta till trots stod AKG som segrare i finalen. På bilden syns delar av det segrande laget stolta och glada över att ha den åtråvärda pokalen i sin ägo.

Bäckbys Sport Center fylldes av glada hejaramsor och ivrigt trumspelaande. Det var många glada miner och skratt men salen fylldes också av kamp och en och annan svettdroppe. Det var många skickliga individuella prestationer men till slut var det ändå det goda samspelet som fällde avgörandet och då vann AKG med 3-2 i en rysligt spännande final och då fick ändå AKG en av sina spelare utvisad. Nu får de andra lagen ligga i hårdträning för att ta tillbaka den vackra segerpokalen.

Text och bild: Joachim Götz
joachim.gotz@vfhsk.se