2015 - Skolgemensamt, Agora Center, Ungdomars frigörelse

Publicerat: 25 oktober

Yrkesmässa på Bäckby

Onsdagen den 21 oktober var Västerås folkhögskola med och arrangerade en yrkesmässa i idrottssalen i Bäckbyhuset. Deltagare från SMF-verksamheten bemannade caféet där de ca fyrtio olika utställarna och yrkesrepresentanterna kunde få sig en smörgås och en kopp kaffe. Mässan var öppen för allmänheten men hade också besökare i form av högstadieelever från Bäckbyskolan som var nyfikna på de olika yrkena. Man kunde träffa allt ifrån beteendevetare och brandmän till sjuksköterskor, soldater och präster. Om man var nyfiken på hur arbetsmarknaden ser ut, vad som krävs för att kunna jobba med de olika sakerna eller helt enkelt ville höra hur vardagen kan se ut inom de olika yrkena, så fanns goda möjligheter att få svar på sina frågor.

Västerås folkhögskolas vaktmästare, Arto Häkkinen, var en av de yrkesverksamma som hade bemannat ett bord. Förutom hans beskrivningar av hur det är att jobba som vaktmästare fick de som som ville prova hans skruvdragare, vilket många nyfikna skolungdomar ville göra.

Inspirationskursen (SMF), Skolgemensamt

Publicerat: 17 oktober

Öppet hus i Bäckbyhuset

Lördagen den 17 oktober hölls öppet hus i Bäckbyhuset för sjunde året i rad. Efter vissa ombyggnationer var det också att betrakta som en nyinvigning. Många av verksamheterna i huset visade upp sig, däribland Bäckby bibliotek, Bäckbyskolan, Familjecentrum, Förebyggarcentrum och många mer.

Västerås folkhögskola är också en del av husets verksamheter, då skolans SMF-verksamhet idag är förlagd i huset. I framtiden kommer folkhögskolans verksamhet i lokalerna att utökas, vilket gjorde att det var en självklarhet även för oss att finnas representerade under dagen, både med personal och ett antal deltagare.

Under ett par timmar var det möjligt för allmänheten att titta in till oss och diskutera folkhögskola, vuxenutbildning, ungdomsarbetslöshet eller andra frågor som berörde. I SMF-lokalerna anordnades också aktiviteter för barn. Det var möjligt att spela pingis, måla, kasta prick eller bara fika lite.

I huset i stort återspeglades den mångfald som är tanken med Bäckbyhuset. Besökare i alla åldrar fick prova på dans, bjöds på musik, förtäring från alla världens hörn och den vackra höstdagen präglades av färger, skratt och mycket god stämning.

Inspirationskursen (SMF), Skolgemensamt

Publicerat: 15 oktober

Läslov

I det moderna Sverige där språket och läsningen får allt större betydelse är det önskvärt att stimulera barns och ungas läslust. Under Bokmässan i Göteborg lanserades kampanjen Läslov. Tanken är att förvandla höstlovet till ett läslov där barn och ungdomars lust till läsning, berättande och skrivande står i centrum.läslov
Kampanjen initierades av den ideella föreningen Läsrörelsen.  Många olika aktörer ingår i detta samarbete, bland annat elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandlar, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag. Nätverket växer fort. Västerås folkhögskolas egna Tony Lorenzi ingår i styrgruppen för projektet och Västerås folkhögskola är därmed en av alla samarbetspartners.

Tony deltog i en paneldebatt under Bokmässan om projektet (det är han som är nummer tre från vänster på bilden).

Runt om i landet kommer läsfrämjande aktiviteter att anordnas under vecka 44. Håll utkik efter bokbytardagar, skrivarverkstäder, filmvisningar och mycket mer. På läslov.se finns ett kalendarium där man kan se de olika aktiviteterna som sker runt om i landet.

Publicerat: 14 oktober

Bild från en svunnen tid

När Tony Lorenzi, lärare på Allmän kurs, bläddrade bland foton hemma hos sin farmor hittade han ett foto föreställandes hans gammelfarmor framför de lokaler som idag inhyser Västerås folkhögskola. Året var 1928 och man kan bara konstatera att saker och ting inte förändrats nämnvärt. Parkeringsproblematiken verkar möjligen ha varit något mindre på den tiden.

Västerås folkhögskola 1928

Privat bild publicerad med tillstånd av Tony Lorenzi.

Publicerat: 20 september

Kulturnatten på Västerås folkhögskola

I lördags gick kulturnatten av stapeln i Västerås och så även på Västerås folkhögskola.

Kulturnatt på Västerås folkhögskolaVid 17 öppnades dörrarna till den anrika byggnaden för deltagare vid skolan, deras anhöriga och allmänheten. Trots en kort regnskur under inledningen av kvällen så genomfördes ett flertal spelningar av såväl pedagoger som deltagare utanför skolans entré. För den som inte uppskattade musiken (om det nu mot ALL förmodan fanns någon som inte gjorde det) så kunde man tröstäta korv med bröd, hembakad morotskaka och andra godsaker i anslutning till skolans entré.

Väl inne i byggnaden så erbjöds besökarna tipspromenad, filmvisning, fiskedamm, utställningar, café och mycket annat. Allt detta presenterades av deltagare från skolans allmänna kurs, den studiemotiverande kursen samt SFI-verksamheten.

Sett till besökarantalet så har kulturnatten hos folkhögskolan inte haft ett sådant tryck sedan ett tiotal år bakåt i tiden. Det är vi så klart mycket glada för.

Ett stort tack till alla pedagoger, deltagare, anhöriga och alla andra besökare som förgyllde vår kväll!

Tony Lorenzi
tony.lorenzi@vfhsk.se