Europa, Roma projekt

Dagoboksanteckningar Bosnien 9 maj 2019

Bosnien gänget startade dagen med ett informations möte hos Sabina Sinanovic som arbetar på Center for democray and Active Citizenship. Sedan tog hon med oss till en grundskola som ligger i Kiseljak. Vi fick vara med på en engelska lektion och även presentera oss för eleverna. Vi avslutade dagen med ett besök hos Roma projekt ledarna och där informerades vi om deras arbete med Romerna i Kiseljak.

Text: Laila Mohammadi

Allmän kurs, Bosnien, Center for democray and Active Citizenship, Kiseljak, Roma projekt

Publicerat: 27 februari

Halvvägs i MobileBE

Vi har kommit halvvägs i vårt projekt MobileBE inom Erasmus+, som går ut på att hitta nya målgrupper och metoder för vuxenutbildning, och härnäst åker vi till Zaragoza i Spanien för att avrapportera våra resultat så långt.

Lyssna till pedagogen Jazmin Pettersson som på en minut förklarar lite mer vad det hela går ut på för vår del.

För mer info, ta kontakt med projektledare Måna Nilsdotter
mana.nilsdotter@vfhsk.se

Erasmus, EU, Europa, MobileBE, Projekt

Publicerat: 10 oktober

Ny fas för vårt internationella projekt inom Erasmus+

MobileBE

Det första året av tre för vårt internationella projekt MobileBE är avklarat, och vi går nu in i nästa fas som handlar om att testa nya metoder på nya målgrupper inom vuxenutbildningen. I Bäckby pågår vårt pilotprojekt SMF Språk som riktar sig till de som har klarat av flera kurser av SFI men ändå inte har fått tillfälle att praktisera svenska språket på ett sådant sätt att man har självförtroende nog att våga kommunicera med andra och än mindre söka vidare studier eller arbete. Metoden går ut på att främst öva språket i praktiska situationer och diskussioner dagligen, varvat med samhällsinformation, studiebesök, friskvård, IT och annat som det kan finnas behov av för att öka kunskapsnivån i gemenskap med andra. Målet med kursen är att få stöttning i att komma vidare ut på arbetsmarknaden med bättre språkkunskaper och ökat självförtroende. Vi ska prova denna metod i två omgångar under detta läsår, med utvärdering och förbättring av konceptet däremellan, och den ska dokumenteras i både e-bokformat och som videofilm.

Syftet och målet med Erasmus+projektet är alltså att sprida vår folkhögskolepedagogik och människo- och kunskapssyn till intresserade lärare och organisationer främst i övriga EU, och även få ta del av våra sju andra partnerländers metoder och idéer för utveckling och förbättring av vuxenutbildningen – så att vi alla kan dra fördel av varandras nya kunskaper och resultat.

Är du intresserad av att få veta mer? Kontakta projektledare Måna Nilsdotter mana.nilsdotter@vfhsk.se

Läs gärna mer på projektets egen webbsida: http://www.mobilebe.eu/

Erasmus, EU, Europa, MobileBE, Projekt, SMF Språk

Publicerat: 21 november

Mobile Basic Education for Adults

Vi har ett nytt internationellt projekt på skolan, initierat och finansierat av EU-kommissionen, och som kommer att löpa under tre år framåt. Vi kommer att samverka med sex andra länder och representanter för skolor/organisationer för vuxenutbildning i Europa, och syftet är att dels dokumentera goda exempel på metoder vi redan använder för att utbilda vuxna i läsa/skriva, räkna samt IT på grundläggande nivå, men också att skapa nya metoder för att nå nya målgrupper. Projektets officiella namn är Mobile Basic Education for Adults.

Vi är mycket stolta och glada över att som enda skola få representera Sverige och Norden i detta, och har förstås som en viktig uppgift att bidra till att den fantastiska och unika pedagogik och metoder som den skandinaviska folkhögskoletraditionen står för får tillfälle att spridas och bli mer allmänt kända. Men vi är också öppna för att det kan finnas andra spännande metoder och utbildningsprojekt i vårt närområde som vi skulle kunna inspireras av, och människor därute som har tankar och idéer om var vi kan hitta grupper som skulle ha behov och glädje av den här typen av utbildning, men som normalt inte söker sig till en folkhögskolekurs.

Vill du hjälpa till att hitta våra nya målgrupper? Eller känner du till metoder i praktiken som skulle passa för vårt nya projekt?

Hör av dig snarast till projektledare Måna Nilsdotter mana.nilsdotter@vfhsk.se om du känner dig inspirerad och manad att bidra!MobileBE

Erasmus

Erasmus, EU, EU-Kommissionen, Europa, MobileBE, Projekt, Vuxenutbildning