Västerås folkhögskola, Podrinje Identifikation Projekt

Publicerat: 17 februari

Semlor

Tretton går bra men inte fjorton

Det sägs att den svenske kungen Adolf Fredrik åt fjorton semlor och så dog han. Han åt massor av annan mat också, så kanske hjärtat brast. Våra deltagare ville gärna smaka hur goda och nyttiga semlor är. Okay, men då får ni göra dem själva, sa jag.

Fettisdagsbulle kan man höra som ett annat namn på semla. Förr i tiden var vete, vitt mjöl ovanligt och troligen dyrt. Men fyrtio dagar innan påsk ska man fasta och därför mumsade man lite extra innan fastan börjar. I år är det fettidsdag den 25 februari.

En deltagare, Khadidja, visade sig ha en väldig schwung med spritsen. Den fluffiga grädden spritsades ut i vackra runda cirklar. Aha, det visade sig att hennes pappa är bagare.

Maria pudrar med lätt hand locken på semlorna. Dessa täcks med florsocker och ser ut som fint pudersnö.

Så var det dags att få smaka på delikatesserna. De försvann ner i våra magar med raketfart och så en kopp kaffe eller te därtill. Vi skulle strax ha lunch och den kändes inte så viktig efter en maffig semla. Att det var alla Hjärtans dag gjorde inte saken sämre… men som det står ovan ingen åt mer än tretton semlor. Man ska vara rädd om hjärtat!

Semlan, som vi äter den idag har vi gjort i dryga hundra år. Traditionen är dock äldre, kanske slutet av 1600-talet. Fasta gjorde man och gör i den katolska kyrkan, kaffet kom till Sverige via Turkiet och ordet semla är tyskt och betyder ett litet bröd.

Text: Joachim Götz

Adolf Fredrik, Bakning, Fettisdagsbulle, Semlor, SFI, Västerås folkhögskola

Publicerat: 9 maj

Dagoboksanteckningar Bosnien 10 maj 2019

Fredagen startade med att vi gick till Identifikation Coordination Facility där vi fick en rundtur av Paciza Colo. Hon arbetar som Data Coordinator. Vi fick lära oss om hur de matchar DNA för att hitta försvunna familjemedlemmar. Hon demonstrerade hur processen gick till. Därefter åkte vi vidare till Podrinje Identifikation Projekt och även där fick vi en rundtur av faciliteten av Dragana Vucetiz. Vi fick en uppvisning av hur identifikations processen går till. Dagen avslutas med Pizza party ute på stora torget i Tuzla.

Reflektioner:
Jag är imponerad av den dedikation, tid och pengar de lägger ner i detta projekt för att på något sett kunna ge de drabbade familjerna ett värdigt avslut. Dessa besök har fått mig att värdera den tiden man har med familj och vänner, för man vet aldrig när den tiden kan ta slut. Speciellt för dessa familjer där tiden avslutades på ett sådant tragiskt vis.

Text: Ola Faxén

Allmän kurs, Bosnien, DNA, Identifikation Coordination Facility, Pizza party, Podrinje Identifikation Projekt, Tuzla