Semlor, Allmän kurs

Publicerat: 17 februari

Semlor

Tretton går bra men inte fjorton

Det sägs att den svenske kungen Adolf Fredrik åt fjorton semlor och så dog han. Han åt massor av annan mat också, så kanske hjärtat brast. Våra deltagare ville gärna smaka hur goda och nyttiga semlor är. Okay, men då får ni göra dem själva, sa jag.

Fettisdagsbulle kan man höra som ett annat namn på semla. Förr i tiden var vete, vitt mjöl ovanligt och troligen dyrt. Men fyrtio dagar innan påsk ska man fasta och därför mumsade man lite extra innan fastan börjar. I år är det fettidsdag den 25 februari.

En deltagare, Khadidja, visade sig ha en väldig schwung med spritsen. Den fluffiga grädden spritsades ut i vackra runda cirklar. Aha, det visade sig att hennes pappa är bagare.

Maria pudrar med lätt hand locken på semlorna. Dessa täcks med florsocker och ser ut som fint pudersnö.

Så var det dags att få smaka på delikatesserna. De försvann ner i våra magar med raketfart och så en kopp kaffe eller te därtill. Vi skulle strax ha lunch och den kändes inte så viktig efter en maffig semla. Att det var alla Hjärtans dag gjorde inte saken sämre… men som det står ovan ingen åt mer än tretton semlor. Man ska vara rädd om hjärtat!

Semlan, som vi äter den idag har vi gjort i dryga hundra år. Traditionen är dock äldre, kanske slutet av 1600-talet. Fasta gjorde man och gör i den katolska kyrkan, kaffet kom till Sverige via Turkiet och ordet semla är tyskt och betyder ett litet bröd.

Text: Joachim Götz

Adolf Fredrik, Bakning, Fettisdagsbulle, Semlor, SFI, Västerås folkhögskola

Dagoboksanteckningar Bosnien 17 och 18 Maj 2019

Allmän kurs, Bosnien, Projekt, Tuzla

Dagoboksanteckningar Bosnien 16 maj 2019

Känslosam dag i Kiseljak.

Idag åkte gänget ut till Kiseljak för bokade intervjuer med Roma’s women organization ”Better Future”. Jag, Laila och Alexander fick också tillfälle att intervjua en romsk ensamstående medelålders kvinna i hennes egna hem vilket var otroligt givande. Hon kämpar dagligen med de svåra förhållandena som hon och hennes barn lever i och allt vad det innebär. En sann krigare.

Efter att alla intervjuer var klara fick vi också möjligheten att besöka den mest utsatta delen av den romska byn i Kiseljak. Det var en känslosam upplevelse och det är väldigt svåra förhållanden som vissa romska familjer lever i. Denna upplevelsen fick en att tänka efter, både en och två gånger över att man ska vara tacksam för det man har hemma i Sverige.

I huset på bilden bor det 17 personer. En mamma, pappa, farmor och 14 barn varav endast 8 gick/går i skolan.

Text: Rosalie Thorén

Allmän kurs, Better Future, Bosnien, Kiseljak, Projekt

Dagoboksanteckningar Bosnien 15 maj 2019

Dagen började med att ALLA ELEVER FICK JOBBA MED SINA PROJEKT INDIVIDUELLT. Gurbet och Martin hade en intervju och efter lunch gick vi på en presentation för youth bank med Mirza som är våran koordinator. På kvällen gick vi ut och åt. Det blev inte en gemensam middag då många valde att ta en promenad. Efter middagen gick vi tillbaka till hotellet för Alexander hade en intervju inbokat och vi avslutade sedan kvällen med spelet UNO.

Reflektion
Jag idag har äntligen själv kommit igång med mitt arbete med youth Bank. Middagen blev inte lite tokig när vi skulle äta pizza då vi beställde jumbo storlek på pizzorna då de inte var små precis (se bild så förstår du) ~(˘▾˘~)

Sen lärde jag Bosnien teamet hur man spelar UNO. Det blev en riktigt hård match och alla hade sköj. Och Martin vann matchenヾ(⌐■_■)ノ♪

Skrivet av Ola Faxén 〆(・∀・@)

Allmän kurs, Bosnien, Projekt, Tuzla, Uno, Youth bank

Dagoboksanteckningar Bosnien 14 maj 2019

Idag har vi äntligen börjat arbeta med våra projekt. Jag hade en intervju med en journalist som hette Azra. Vi pratade om kvinnors situation i Bosnien. Efter en trevlig middag gick vi på musikal som handlade om ungdomars frigörelse. Budskapet med musikalen var fred och rubriken var Hair.

Text: Laila Mohammadi

Allmän kurs, Bosnien, Musikal, Projekt, Tuzla, Ungdomars frigörelse