MobileBE, Center for democray and Active Citizenship

Dagoboksanteckningar Bosnien 9 maj 2019

Bosnien gänget startade dagen med ett informations möte hos Sabina Sinanovic som arbetar på Center for democray and Active Citizenship. Sedan tog hon med oss till en grundskola som ligger i Kiseljak. Vi fick vara med på en engelska lektion och även presentera oss för eleverna. Vi avslutade dagen med ett besök hos Roma projekt ledarna och där informerades vi om deras arbete med Romerna i Kiseljak.

Text: Laila Mohammadi

Allmän kurs, Bosnien, Center for democray and Active Citizenship, Kiseljak, Roma projekt

Publicerat: 22 april

Vuxenutbildning i Carinena, Spanien

I mitten av mars så besökte vi ett center för vuxenutbildning i Carinena i nordöstra Spanien som ett led i utbytet i projektet MobileBE inom Erasmus+. Detta uppmärksammades av lokalpressen Heraldo de Aragon när vi välkomnades officiellt av borgmästaren i rådhuset och även i regional tv i ett nyhetsprogram. Vi hamnade mellan ett inslag från en folklig festival och ett inslag om Brexit, och det är väl där vi tycker vi hör hemma i det här projektet som går ut på att hitta nya metoder för nya målgrupper som behöver vuxenutbildning – mitt ibland brännande EU-politik och människors behov av inkludering och livsglädje tillsammans med andra.

För mer information om projektet, kontakta projektledare Måna Nilsdotter
mana.nilsdotter@vfhsk.se

Carinena, Erasmus, EU, MobileBE, Spanien, Vuxenutbildning

Publicerat: 27 februari

Halvvägs i MobileBE

Vi har kommit halvvägs i vårt projekt MobileBE inom Erasmus+, som går ut på att hitta nya målgrupper och metoder för vuxenutbildning, och härnäst åker vi till Zaragoza i Spanien för att avrapportera våra resultat så långt.

Lyssna till pedagogen Jazmin Pettersson som på en minut förklarar lite mer vad det hela går ut på för vår del.

För mer info, ta kontakt med projektledare Måna Nilsdotter
mana.nilsdotter@vfhsk.se

Erasmus, EU, Europa, MobileBE, Projekt

Publicerat: 10 oktober

Ny fas för vårt internationella projekt inom Erasmus+

MobileBE

Det första året av tre för vårt internationella projekt MobileBE är avklarat, och vi går nu in i nästa fas som handlar om att testa nya metoder på nya målgrupper inom vuxenutbildningen. I Bäckby pågår vårt pilotprojekt SMF Språk som riktar sig till de som har klarat av flera kurser av SFI men ändå inte har fått tillfälle att praktisera svenska språket på ett sådant sätt att man har självförtroende nog att våga kommunicera med andra och än mindre söka vidare studier eller arbete. Metoden går ut på att främst öva språket i praktiska situationer och diskussioner dagligen, varvat med samhällsinformation, studiebesök, friskvård, IT och annat som det kan finnas behov av för att öka kunskapsnivån i gemenskap med andra. Målet med kursen är att få stöttning i att komma vidare ut på arbetsmarknaden med bättre språkkunskaper och ökat självförtroende. Vi ska prova denna metod i två omgångar under detta läsår, med utvärdering och förbättring av konceptet däremellan, och den ska dokumenteras i både e-bokformat och som videofilm.

Syftet och målet med Erasmus+projektet är alltså att sprida vår folkhögskolepedagogik och människo- och kunskapssyn till intresserade lärare och organisationer främst i övriga EU, och även få ta del av våra sju andra partnerländers metoder och idéer för utveckling och förbättring av vuxenutbildningen – så att vi alla kan dra fördel av varandras nya kunskaper och resultat.

Är du intresserad av att få veta mer? Kontakta projektledare Måna Nilsdotter mana.nilsdotter@vfhsk.se

Läs gärna mer på projektets egen webbsida: http://www.mobilebe.eu/

Erasmus, EU, Europa, MobileBE, Projekt, SMF Språk

Publicerat: 19 augusti

Erasmus-konferens i Västerås 8-9 augusti 2018

Vi är stolta och glada över att ha genomfört en internationell konferens på skolan inom det EU-finansierade projektet MobileBE. Under två dagar så möttes representanter från sju olika länder och åtta olika partnerorganisationer inom vuxenutbildning för att planera våra pilotprojekt som handlar om att finna nya metoder och målgrupper för att nå ut med vuxenutbildning till fler.

Vid Västerås folkhögskola så genomför vi piloter på SMF Språk och Allmän kurs Häst i två perioder under det kommande läsåret, och då handlar det om att testa nya metoder i praktiken, som sedan ska utvärderas och dokumenteras i både bokformat och som videofilm. Målet är alltså att utveckla vuxenutbildningen inom EU, och kunna inspirera andra att prova på våra nya metoder så småningom.

Under projektets tredje och sista år så kommer även alla partners att skicka lärare på workshops i Bulgarien för Teacher training, så då finns det möjlighet för intresserade lärare på skolan att även få praktisk träning i de metoder som har visat sig särskilt intressanta och givande.

Team Sweden/Måna Nilsdotter, Jazmin Pettersson & Karin Persson

Erasmus, EU, MobileBE, Vuxenutbildning