Kiseljak, Podrinje Identifikation Projekt

Dagoboksanteckningar Bosnien 16 maj 2019

Känslosam dag i Kiseljak.

Idag åkte gänget ut till Kiseljak för bokade intervjuer med Roma’s women organization ”Better Future”. Jag, Laila och Alexander fick också tillfälle att intervjua en romsk ensamstående medelålders kvinna i hennes egna hem vilket var otroligt givande. Hon kämpar dagligen med de svåra förhållandena som hon och hennes barn lever i och allt vad det innebär. En sann krigare.

Efter att alla intervjuer var klara fick vi också möjligheten att besöka den mest utsatta delen av den romska byn i Kiseljak. Det var en känslosam upplevelse och det är väldigt svåra förhållanden som vissa romska familjer lever i. Denna upplevelsen fick en att tänka efter, både en och två gånger över att man ska vara tacksam för det man har hemma i Sverige.

I huset på bilden bor det 17 personer. En mamma, pappa, farmor och 14 barn varav endast 8 gick/går i skolan.

Text: Rosalie Thorén

Allmän kurs, Better Future, Bosnien, Kiseljak, Projekt

Dagoboksanteckningar Bosnien 10 maj 2019

Fredagen startade med att vi gick till Identifikation Coordination Facility där vi fick en rundtur av Paciza Colo. Hon arbetar som Data Coordinator. Vi fick lära oss om hur de matchar DNA för att hitta försvunna familjemedlemmar. Hon demonstrerade hur processen gick till. Därefter åkte vi vidare till Podrinje Identifikation Projekt och även där fick vi en rundtur av faciliteten av Dragana Vucetiz. Vi fick en uppvisning av hur identifikations processen går till. Dagen avslutas med Pizza party ute på stora torget i Tuzla.

Reflektioner:
Jag är imponerad av den dedikation, tid och pengar de lägger ner i detta projekt för att på något sett kunna ge de drabbade familjerna ett värdigt avslut. Dessa besök har fått mig att värdera den tiden man har med familj och vänner, för man vet aldrig när den tiden kan ta slut. Speciellt för dessa familjer där tiden avslutades på ett sådant tragiskt vis.

Text: Ola Faxén

Allmän kurs, Bosnien, DNA, Identifikation Coordination Facility, Pizza party, Podrinje Identifikation Projekt, Tuzla

Dagoboksanteckningar Bosnien 9 maj 2019

Bosnien gänget startade dagen med ett informations möte hos Sabina Sinanovic som arbetar på Center for democray and Active Citizenship. Sedan tog hon med oss till en grundskola som ligger i Kiseljak. Vi fick vara med på en engelska lektion och även presentera oss för eleverna. Vi avslutade dagen med ett besök hos Roma projekt ledarna och där informerades vi om deras arbete med Romerna i Kiseljak.

Text: Laila Mohammadi

Allmän kurs, Bosnien, Center for democray and Active Citizenship, Kiseljak, Roma projekt