Kiseljak, Erasmus

Dagoboksanteckningar Bosnien 16 maj 2019

Känslosam dag i Kiseljak.

Idag åkte gänget ut till Kiseljak för bokade intervjuer med Roma’s women organization ”Better Future”. Jag, Laila och Alexander fick också tillfälle att intervjua en romsk ensamstående medelålders kvinna i hennes egna hem vilket var otroligt givande. Hon kämpar dagligen med de svåra förhållandena som hon och hennes barn lever i och allt vad det innebär. En sann krigare.

Efter att alla intervjuer var klara fick vi också möjligheten att besöka den mest utsatta delen av den romska byn i Kiseljak. Det var en känslosam upplevelse och det är väldigt svåra förhållanden som vissa romska familjer lever i. Denna upplevelsen fick en att tänka efter, både en och två gånger över att man ska vara tacksam för det man har hemma i Sverige.

I huset på bilden bor det 17 personer. En mamma, pappa, farmor och 14 barn varav endast 8 gick/går i skolan.

Text: Rosalie Thorén

Allmän kurs, Better Future, Bosnien, Kiseljak, Projekt

Dagoboksanteckningar Bosnien 9 maj 2019

Bosnien gänget startade dagen med ett informations möte hos Sabina Sinanovic som arbetar på Center for democray and Active Citizenship. Sedan tog hon med oss till en grundskola som ligger i Kiseljak. Vi fick vara med på en engelska lektion och även presentera oss för eleverna. Vi avslutade dagen med ett besök hos Roma projekt ledarna och där informerades vi om deras arbete med Romerna i Kiseljak.

Text: Laila Mohammadi

Allmän kurs, Bosnien, Center for democray and Active Citizenship, Kiseljak, Roma projekt

Publicerat: 22 april

Vuxenutbildning i Carinena, Spanien

I mitten av mars så besökte vi ett center för vuxenutbildning i Carinena i nordöstra Spanien som ett led i utbytet i projektet MobileBE inom Erasmus+. Detta uppmärksammades av lokalpressen Heraldo de Aragon när vi välkomnades officiellt av borgmästaren i rådhuset och även i regional tv i ett nyhetsprogram. Vi hamnade mellan ett inslag från en folklig festival och ett inslag om Brexit, och det är väl där vi tycker vi hör hemma i det här projektet som går ut på att hitta nya metoder för nya målgrupper som behöver vuxenutbildning – mitt ibland brännande EU-politik och människors behov av inkludering och livsglädje tillsammans med andra.

För mer information om projektet, kontakta projektledare Måna Nilsdotter
mana.nilsdotter@vfhsk.se

Carinena, Erasmus, EU, MobileBE, Spanien, Vuxenutbildning

Publicerat: 27 februari

Halvvägs i MobileBE

Vi har kommit halvvägs i vårt projekt MobileBE inom Erasmus+, som går ut på att hitta nya målgrupper och metoder för vuxenutbildning, och härnäst åker vi till Zaragoza i Spanien för att avrapportera våra resultat så långt.

Lyssna till pedagogen Jazmin Pettersson som på en minut förklarar lite mer vad det hela går ut på för vår del.

För mer info, ta kontakt med projektledare Måna Nilsdotter
mana.nilsdotter@vfhsk.se

Erasmus, EU, Europa, MobileBE, Projekt

Publicerat: 10 oktober

Ny fas för vårt internationella projekt inom Erasmus+

MobileBE

Det första året av tre för vårt internationella projekt MobileBE är avklarat, och vi går nu in i nästa fas som handlar om att testa nya metoder på nya målgrupper inom vuxenutbildningen. I Bäckby pågår vårt pilotprojekt SMF Språk som riktar sig till de som har klarat av flera kurser av SFI men ändå inte har fått tillfälle att praktisera svenska språket på ett sådant sätt att man har självförtroende nog att våga kommunicera med andra och än mindre söka vidare studier eller arbete. Metoden går ut på att främst öva språket i praktiska situationer och diskussioner dagligen, varvat med samhällsinformation, studiebesök, friskvård, IT och annat som det kan finnas behov av för att öka kunskapsnivån i gemenskap med andra. Målet med kursen är att få stöttning i att komma vidare ut på arbetsmarknaden med bättre språkkunskaper och ökat självförtroende. Vi ska prova denna metod i två omgångar under detta läsår, med utvärdering och förbättring av konceptet däremellan, och den ska dokumenteras i både e-bokformat och som videofilm.

Syftet och målet med Erasmus+projektet är alltså att sprida vår folkhögskolepedagogik och människo- och kunskapssyn till intresserade lärare och organisationer främst i övriga EU, och även få ta del av våra sju andra partnerländers metoder och idéer för utveckling och förbättring av vuxenutbildningen – så att vi alla kan dra fördel av varandras nya kunskaper och resultat.

Är du intresserad av att få veta mer? Kontakta projektledare Måna Nilsdotter mana.nilsdotter@vfhsk.se

Läs gärna mer på projektets egen webbsida: http://www.mobilebe.eu/

Erasmus, EU, Europa, MobileBE, Projekt, SMF Språk