ICA, Musikal, Allmän kurs

En dag på landet

Hundra liter vatten per dag ger 13 505 liter mjölk

Fem unga blivande ICA-handlare fick en ljus idé. De går en Butiksledarutbildning i Västerås. Som ett projekt eller aktivitet ville de träffa nya svenskar och visa dem ett modernt lantbruk. Det var en ovanligt lyckad tanke.

För en vecka sedan kom de till oss i SFI-D och presenterade sig och vi fick sedan sitta i grupper med dem och ställa frågor och presentera oss. Nu vet vi att ICA började här 1917.

Veckan därpå skulle vi få besöka Geddeholm med dess åkrar och ängar. Det blev förstås fokus på deras kor. Det finns gott om dem där. Tre hundra tror jag att det var. På bilden ser du en kalv. Redan första dagen försöker den att resa sig upp. Då dricker den bara så kallad råmjölk.

På bilden ser du glada deltagare från kurs D. Vi fick först besöka ICA-skrapan och lärde oss då att affären har ca 3000 kunder per dag. De flesta handlar bara ett par varor. Vi fick ta med oss sallad till lunch och den var god och uppfriskande.

Markus har namnsdag

Den expert som blev vår guide under dagen heter Markus. Han fortsätter jobba ett par dagar i veckan trots att han kunde vara pensionär sedan många år. Just den här dagen hade han namnsdag. Här visar han oss lite vad korna äter förutom gräs/hö.

Vi blev nog lite förvånade då han berättade om en organisation som heter ”Hand-in-Hand” som han stödjer. De ger bidrag i olika länder så att kvinnor kan starta egna små företag. Så när Markus fyller år vill han inte ha presenter utan ge hellre ett bidrag till Hand-in-Hand. En ovanligt sympatisk handling.

Under dagens lopp visade det sig att många i gruppen visste en hel del om jordbruk i sina hemländer och kunde ställa kloka frågor. En deltagare är till och med gift med en veterinär.

Lite överraskad blev en deltagare när han undrade när tjuren skulle få komma. Här fanns och finns ju många fina kor. Markus förklarade då att så blir inte fallet. I stället kommer veterinären med en spruta. Med stor sannolikhet vet man också då att de blir en kalv och inte en tjurkalv.

Så värst gammal är inte kon när hon blir mamma. Runt två år verkar vara ganska vanligt och hon väntar sin kalv i nio månader. Hur gammal blir hon då? Det verkar vara sådär sju-åtta år.

Minus två grader = sant

Vi blev förvånade en gång till. Korna mjölkas tre gånger per dag. De vill ha god mat, rent och fräscht omkring sig och färskt vatten att dricka samt vila i tolv timmar. Då blir de nöjda. Bland korna finns också tydlig hierarki. Det finns alltså en ko som man bör passa sig för. Hon chefar bland korna.

Det som förvånade oss var nog deras favorittemperatur. Det är minus två grader! Idag var det + 20 grader och strålande sol. De verkad rätt nöjda i alla fall.

Naturligtvis fanns det också kor på grönbete och de kom nyfiket fram till oss och undrade vilka vi var.

Nästan allt används

Nästan alla delar på en ko används till något. Vi förstår att det var och är en rikedom att ha kor. Vi hade en intensiv dag med Markus och ICA-handlarna. Vi lärde oss massor och fick träna på att prata svenska och träffa vanliga unga svenskar.

Vi hade en fantastiskt fin dag och strax efter klockan två var vi hemma i staden igen. Siffran i rubriken är alltså hur mycket mjölk vi får från en ko i Geddeholm under ett år.

Joachim
Västerås 25 april 2019

Folkhögskola, Geddeholm, ICA, Ko, Mjölkkor, SFI

Dagoboksanteckningar Bosnien 17 och 18 Maj 2019

Allmän kurs, Bosnien, Projekt, Tuzla

Dagoboksanteckningar Bosnien 16 maj 2019

Känslosam dag i Kiseljak.

Idag åkte gänget ut till Kiseljak för bokade intervjuer med Roma’s women organization ”Better Future”. Jag, Laila och Alexander fick också tillfälle att intervjua en romsk ensamstående medelålders kvinna i hennes egna hem vilket var otroligt givande. Hon kämpar dagligen med de svåra förhållandena som hon och hennes barn lever i och allt vad det innebär. En sann krigare.

Efter att alla intervjuer var klara fick vi också möjligheten att besöka den mest utsatta delen av den romska byn i Kiseljak. Det var en känslosam upplevelse och det är väldigt svåra förhållanden som vissa romska familjer lever i. Denna upplevelsen fick en att tänka efter, både en och två gånger över att man ska vara tacksam för det man har hemma i Sverige.

I huset på bilden bor det 17 personer. En mamma, pappa, farmor och 14 barn varav endast 8 gick/går i skolan.

Text: Rosalie Thorén

Allmän kurs, Better Future, Bosnien, Kiseljak, Projekt

Dagoboksanteckningar Bosnien 15 maj 2019

Dagen började med att ALLA ELEVER FICK JOBBA MED SINA PROJEKT INDIVIDUELLT. Gurbet och Martin hade en intervju och efter lunch gick vi på en presentation för youth bank med Mirza som är våran koordinator. På kvällen gick vi ut och åt. Det blev inte en gemensam middag då många valde att ta en promenad. Efter middagen gick vi tillbaka till hotellet för Alexander hade en intervju inbokat och vi avslutade sedan kvällen med spelet UNO.

Reflektion
Jag idag har äntligen själv kommit igång med mitt arbete med youth Bank. Middagen blev inte lite tokig när vi skulle äta pizza då vi beställde jumbo storlek på pizzorna då de inte var små precis (se bild så förstår du) ~(˘▾˘~)

Sen lärde jag Bosnien teamet hur man spelar UNO. Det blev en riktigt hård match och alla hade sköj. Och Martin vann matchenヾ(⌐■_■)ノ♪

Skrivet av Ola Faxén 〆(・∀・@)

Allmän kurs, Bosnien, Projekt, Tuzla, Uno, Youth bank

Dagoboksanteckningar Bosnien 14 maj 2019

Idag har vi äntligen börjat arbeta med våra projekt. Jag hade en intervju med en journalist som hette Azra. Vi pratade om kvinnors situation i Bosnien. Efter en trevlig middag gick vi på musikal som handlade om ungdomars frigörelse. Budskapet med musikalen var fred och rubriken var Hair.

Text: Laila Mohammadi

Allmän kurs, Bosnien, Musikal, Projekt, Tuzla, Ungdomars frigörelse