Allmän kurs häst, Erasmus

B-tränaren som läser in gymnasiet på folkhögskolan

Tiffany Wistrand med kallbloden Tigerlilje och Steinar. Foto: Lars Jakobsson/TR BILD

Allmän kurs häst är en folkhögskolekurs för den som vill läsa in högskolekompetens och ta en hästskötarexamen. Tiffany började på gymnasiet, hoppade av för att jobba med hästar men har nu plockat upp studierna igen. En möjlighet som erbjuds genom Hästsportens Folkhögskola.

Tiffany Wistrand började gymnasiet på Wången men slutade när hon med stöd av sin familj fick en chans att hyra in sig på Berga gård i Norrtälje. Två år senare är hon tillbaka! Nu ska hon läsa in gymnasiet genom Allmän kurs häst inriktning trav.

Kursen ges i samverkan mellan Hästsportens Folkhögskola och Västerås Folkhögskola.

Läs hela artikeln på Wångens hemsida.

Allmän kurs häst, Hästsportens folkhögskola, Wången

Publicerat: 22 april

Vuxenutbildning i Carinena, Spanien

I mitten av mars så besökte vi ett center för vuxenutbildning i Carinena i nordöstra Spanien som ett led i utbytet i projektet MobileBE inom Erasmus+. Detta uppmärksammades av lokalpressen Heraldo de Aragon när vi välkomnades officiellt av borgmästaren i rådhuset och även i regional tv i ett nyhetsprogram. Vi hamnade mellan ett inslag från en folklig festival och ett inslag om Brexit, och det är väl där vi tycker vi hör hemma i det här projektet som går ut på att hitta nya metoder för nya målgrupper som behöver vuxenutbildning – mitt ibland brännande EU-politik och människors behov av inkludering och livsglädje tillsammans med andra.

För mer information om projektet, kontakta projektledare Måna Nilsdotter
mana.nilsdotter@vfhsk.se

Carinena, Erasmus, EU, MobileBE, Spanien, Vuxenutbildning

Publicerat: 7 mars

Madde läser Allmän kurs häst

Madeleine Gejland tillsammans med Wångens häst Ivan från Bergeå Gård. Foto: Emma Roos

På Allmän kurs häst läser man gymnasieämnena på distans via Västerås folkhögskola.

Folkhögskoleutbildningen Allmän kurs häst riktar sig till hästintresserade som behöver gymnasiekompetens. Kursen går på hästnäringens riksanläggningar Wången och Strömsholm med inriktningarna trav, islandshäst och ridhäst.

På Hästsportens folkhögskola finns kursen Allmän kurs häst. Via den läser Madeleine Gejland in gymnasiet och går samtidigt hästskötarkursen profil islandshäst. Hennes mål är att fortsätta plugga häst på universitetet. Madeleine Gejland har jobbat med hästar och drivit en verksamhet med turridning, ridskola och träning av hästar. Hon har hunnit med mycket men har inte en färdig gymnasieexamen.

Läs mer om Madde på Wångens hemsida.

Allmän kurs häst, Distans, Hästsportens folkhögskola, Islandshäst, Ridhäst, Strömsholm, Trav, Wången

Publicerat: 27 februari

Halvvägs i MobileBE

Vi har kommit halvvägs i vårt projekt MobileBE inom Erasmus+, som går ut på att hitta nya målgrupper och metoder för vuxenutbildning, och härnäst åker vi till Zaragoza i Spanien för att avrapportera våra resultat så långt.

Lyssna till pedagogen Jazmin Pettersson som på en minut förklarar lite mer vad det hela går ut på för vår del.

För mer info, ta kontakt med projektledare Måna Nilsdotter
mana.nilsdotter@vfhsk.se

Erasmus, EU, Europa, MobileBE, Projekt

Publicerat: 10 oktober

Ny fas för vårt internationella projekt inom Erasmus+

MobileBE

Det första året av tre för vårt internationella projekt MobileBE är avklarat, och vi går nu in i nästa fas som handlar om att testa nya metoder på nya målgrupper inom vuxenutbildningen. I Bäckby pågår vårt pilotprojekt SMF Språk som riktar sig till de som har klarat av flera kurser av SFI men ändå inte har fått tillfälle att praktisera svenska språket på ett sådant sätt att man har självförtroende nog att våga kommunicera med andra och än mindre söka vidare studier eller arbete. Metoden går ut på att främst öva språket i praktiska situationer och diskussioner dagligen, varvat med samhällsinformation, studiebesök, friskvård, IT och annat som det kan finnas behov av för att öka kunskapsnivån i gemenskap med andra. Målet med kursen är att få stöttning i att komma vidare ut på arbetsmarknaden med bättre språkkunskaper och ökat självförtroende. Vi ska prova denna metod i två omgångar under detta läsår, med utvärdering och förbättring av konceptet däremellan, och den ska dokumenteras i både e-bokformat och som videofilm.

Syftet och målet med Erasmus+projektet är alltså att sprida vår folkhögskolepedagogik och människo- och kunskapssyn till intresserade lärare och organisationer främst i övriga EU, och även få ta del av våra sju andra partnerländers metoder och idéer för utveckling och förbättring av vuxenutbildningen – så att vi alla kan dra fördel av varandras nya kunskaper och resultat.

Är du intresserad av att få veta mer? Kontakta projektledare Måna Nilsdotter mana.nilsdotter@vfhsk.se

Läs gärna mer på projektets egen webbsida: http://www.mobilebe.eu/

Erasmus, EU, Europa, MobileBE, Projekt, SMF Språk