Publicerat: 20 januari

Västerås folkhögskola söker lärare till fritidsledarutbildning

Utbildningen är eftergymnasial och följer fritidsledarskolornas gemensamma utbildningsplan och genomförs i samverkan med fritidssektorn. Eftersom utbildningen fortfarande är i ett uppbyggnadsskede så söker vi dig som vill bygga vidare, både organisatoriskt och innehållsmässigt, tillsammans med kollegor och samarbetspartners.

Vi söker dig som:

 • Har dokumenterade erfarenheter från fritidsgårdsarbete eller andra liknande erfarenheter.
 • Är samhällsengagerad, och det är meriterande om du har erfarenheter av stadsdelsarbete.
 • Delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
 • Arbetar självständigt och i team.
 • Nätverkar och är öppen för samarbetspartners behov och önskemål.
 • Knyter utbildningen till relevant forskning.
 • Vill var med och utforma en fritidsledarutbildning med inriktning stadsdelsarbete, delaktighet och lokal organisering.
 • Har god förmåga att anpassa undervisningen utifrån deltagarnas olika förutsättningar och behov, samt ett stort intresse av att utveckla ditt och arbetslagets pedagogiska arbete.
 • Strävar efter ett varierat och kreativt arbetssätt som inspirerar skolans deltagare till fortsatt utveckling.
 • Har goda datorkunskaper då vi använder datorn som verktyg i undervisningen.

Västerås folkhögskola är en ideell förening med ABF, LO, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, IF Metall och Handelsanställdas förbund som medlemmar. Folkhögskolan är en alternativ utbildningsform där deltagarna får utvecklas utifrån sina förutsättningar. Deltagarnas delaktighet i att utforma utbildningens form och innehåll är viktig.

Du kan läsa mer om vår verksamhet på skolans hemsida. Tjänsten ska tillsättas i maj 2022.

Välkommen med din ansökan!

Kvalifikationer

Om anställningen

Kontakt

Kontaktpersoner

Fackliga kontaktpersoner

 • Annica Wilson
  Pedagog
  021-14 07 05

  070-549 24 48

  Sök jobbet

  Ansök senast 13 februari
  Ange referens Fritidsledarutbildning i din ansökan

   

  Ansök via mejl

  Mejla din ansökan till

Publicerat: 30 november

Att lära sig av allt och överallt

En europeisk bildbok för grundutbildningskurser

Denna bildbok representerar arbetet av de sju europeiska länder som var involverade i projektet. Många bra exempel samlades in och för att ge dessa exempel liv bestämdes det att skapa tecknade illustrationer för var och en av de 32 olika tillvägagångssätten som beskrevs i ländernas slutrapporter. Vi hade turen att hitta en begåvad konstnär från Sankt-Petersburg, Kseniya Kochkina, som livade upp både genom färg och illustration.

Du kan ladda ner boken som pdf här: MobileBE PictureBook BasicEdu SE 06

Tyskland

Matematik för byggnadsarbetare


Här erbjuds grundläggande utbildningskurser på arbetsplatsen: utbildning av beräkningsförmåga efter behov på byggarbetsplatser.

Cykelträning


I staden Braunschweig används cykelkurser som ett medel för att främja grundutbildning. Deltagare är vanligtvis invandrarkvinnor.

Lära sig med familjen — Kurs för mammor


En läskunnighetskurs för småbarnsmödrar. De samlas i ett samhällscenter, läser böcker och gör andra underhållande och pedagogiska aktiviteter. Mödrarnas motivation är att de vill kunna hjälpa sina barn när de kommer till skolan.

Grundutbildning i moskéer i Tyskland


ABCami-projektet erbjuder läs- och skrivträning i moskéer i olika städer i Tyskland.

Lärandeutbildning på arbetsplatsen


I GO Niedersachsen-projektet erbjuder vuxenutbildare läskurser på arbetsplatsen i större företag. Illustrationen visar till exempel veckokurs i ett industriellt lager.

Arbetsplatsinriktad grundutbildning för Sjuksköterskor


VHS Göttingen erbjuder grundläggande utbildningskurser för undersjuksköterskor på äldreboenden och andra anläggningar för att förbättra deras läs- och skrivförmåga, inklusive den speciella ordförrådet inom jobbet.

Läskunnighetsträning gömd i en hälsosam Matlagningskurs


Deltagarnas intresse för matlagning används som ett verktyg för att ge dem möjlighet att träna sina läs- och skrivförmåga.

 

Sverige

Onlinekurser i Folkhögskolan Tradition för samarbetsstudier


Sverige har en väl utvecklad tradition av distansutbildning, inte minst på grund av utspridda bosättningar på landsbygden och långa vintrar. Datoriserad kommunikationsteknik tillåter idag människor att delta i kurser även från hus belägna lång bort.

Motivationskurs med kärleksfull atmosfär


Tre månaders kurs som syftar till att inspirera arbetslösa vuxna att börja eller fortsätta gymnasiet. Grundprinciperna för detta tillvägagångssätt är demokratiska diskussioner, kunskapsdelning i gruppen och personlig utveckling/social kompetens.

Studier med betoning på aktivt medborgarskap – en förberedelse för ett jobb, ytterligare studier och livet


Kurser för personer som saknar gymnasieskola och vanligtvis har haft problem med undervisnings- och lärandesätten i huvudskolan. Viktigt element här är att dela kunskap med varandra.

Svenska för invandrare – det praktiska och kulturella sättet


Språkkurser för invandrare i Sverige har ingen traditionell språkundervisning, snarare är en fördjupad metod: att använda språket tillsammans med kulturaktiviteter, sport, etc.

 

Österrike

Grundutbildning via inlärning av tyska


En kurs för flyktingar för att förbättra sin grundläggande utbildning (läskunnighet och andra grundläggande färdigheter) som förberedelse för en tysk språkkurs.

Min mamma lär sig tyska


Kurser för invandrarmödrar i Wien där deras barn också deltar.

Peer-to-Peer-lärande för vuxenutbildning Professionella


MIKA (Migration Kompetenz Alphabetisierung) i Österrike är en serie kurser där lärare i grundutbildningen försöker lära av varandra och utveckla nya metoder.

Grundläggande utbildning i utomhus


På sommaren erbjuds grundläggande utbildningskurser i parkerna i Wien. Besökare kan gå med i grupperna gratis. “Klassrummen” är skapade med hjälp av parkbänkar och andra tillgängliga faciliteter.

 

Spanien

Kurser baserade på volontärarbete


Människor med mycket låg formell utbildning och med social eller psykologiskhinder för att kunna delta i traditionell utbildning erbjuds specialkurser vilka drivs av en volontärorganisation.

Årlig festival för deltagare i vuxenutbildning


En festival organiserad av CPEPA Cariñena i en av städerna och byn av den vidsträckta landsbygdskommunen. Detta är inte bara ett sätt att skapa samhällssammanhållning utan också ett sätt att bekanta människor med innebörden i vad vuxenutbildning är, med möjligheten att delta i kurserna.

Blandat lärandeprogram för personligt och yrkesutbildning


Aula Mentor-programmet i Spanien inspirerade denna illustration som kombinerar idéer om vuxenutbildning med typiska landskapselement i landet.

Distansutbildning på landsbygden Spanien


Distanskurser (via internet) för vuxna i ett landsbygdsområde i Spanien för att uppnå gymnasieutbildning.

 

Bulgarien

Bulgariska språkkurser för flyktingar


Caritas i Sofia, Bulgarien, anordnar språkkurser för flyktingar. Bilden visar en lärare (i traditionell bulgarisk klänning) och en elev (i traditionell nordafrikansk klänning) för att symbolisera den typiska sociala inställningen.

Amalipe – ett steg framåt


Grundutbildning och grundläggande yrkesutbildning skräddarsydd för arbetare i den bulgariska gästfrihetssektorn.

Grundutbildning under prov på landsbygden Bulgarien


En kurs för brottslingar som får prövning i stället för fängelse, vilket innebär att de förblir i sitt samhälle men måste uppfylla olika saker. En sak är att gå på en kurs där de lär sig bulgariska och matte.

Donera en timme – Lär IKT till äldre Medborgare


Ungdomar i Bulgarien lär äldre i små grupper hur man använder modern teknik för kommunikation.

 

Frankrike

Andra chansen att hitta uppfyllelse på jobbet


Ungdomar utan skolcertifikat i Frankrike är anställda i olika workshops (en av dem: grönsaksodling) som syftar till att ge dem ett jobb och ge dem en möjlighet att uppnå grundläggande färdigheter inklusive personlig kommunikation och IT.

Lire — Ecrire — Compter


Lire-Ecrire-Compter är ett program som drivs av regionen Normandie för att hjälpa arbetslösa att komma tillbaka på arbetsmarknaden. Det erbjuder individer ett skräddarsytt träningsprogram för att utveckla sina grundläggande färdigheter. Undervisningsformen omfattar både närvaroklasser och e-lärande, och undervisningen och inlärningen är mycket anpassad till individens behov.

Clés en main


Grundläggande läskunnighet och yrkesutbildning för lågutbildade personer inom lokalvård (städ) i Frankrike. Det är en viktig färdighet för arbetare i denna sektor att kunna läsa instruktioner för de kemikalier som används

Öppnar skolan för framgångsrik integration


I regionen Provence-Alpes-Cote d’Azur (PACA) i södra Frankrike erbjuder programmet Ouvrir l’ecole aux föräldrar invandrarfamiljer en chans att förstå rollen som dagis och skola för sina barn. Föräldrar med mycket låga utbildningsnivåer erbjuds en seminariliknande utbildning på 60 till 120 timmar som också inkluderar språkutbildning och läskunnighet.

 

Italien

Fuori la lingua – Ta bort tungan


Språkkurser för invandrare, som erbjuds i informella miljöer i Barriera di Milanodistriktet i Turin, särskilt Piazza Crispi. Olika evenemang såsom musik- och matfestivaler används för att kontakta potentiella deltagare.

Opera con Calabria – Träning i butiken


Ett initiativ för att minska ungdomsarbetslösheten genom att erbjuda utbildning genom att göra i olika yrken. Den verkliga arbetssituationen används för att hjälpa deltagarna att uppnå även tvärgående färdigheter som de missade till exempel på grund av att de lämnade skolan.

Yrkesutbildning och läskunnighet i fängelse


Vocational training courses in a prison. Where necessary, also literacy training is provided. The training ends with official certification. For regular attendance, financial incentives are paid to detainees.

Cotti i Fragranza – Ett träningsbageri i Fängelse


Ett bageri i ett fängelse i Palermo, Italien, för unga manliga fångar. De gör hela jobbet och beslutsfattandet själva och säljer högkvalitativa miljövänliga produkter från det lokala jordbruket.

 

Illustratören

Kseniya Kochkina / Ксения Кочкина

är en professionell illustratör som bor i Sankt-Peterburg.

Hon berättar om sig själv:

“Jag älskar att resa, och under en tid tar jag med mig från resande konstnärliga dagböcker – anteckningar om resor i bilder. Jag samlar på barnböcker och blir inspirerad av illustrationer i dem.
Jag har illustrerat flera barnböcker. Jag drömmer om att växa och förbättra mig i detta. Sedan 2011 har jag arbetat som animatör på Melnitsa animationsstudio, Sankt Petersburg.
Det var kul för mig att delta i detta intressanta och användbara projekt om nya – eller ovanliga – tillvägagångssätt inom vuxenutbildningen.”

Kontakta henne via


Publicerat: 29 november

Nya vägar till grundläggande utbildning för vuxna i utmanande situationer – Videodokumentärer om 9 pilotprojekt

I MobileBE-projektet samarbetade åtta vuxenutbildningsorganisationer från sju europeiska länder 2017–2020 för att skapa nya former av lärande för vuxna som behöver grundläggande utbildning. Fokusen låg på att utveckla aktiviteter för människor i särskilt svåra situationer i livet. 16 nya former av undervisning och lärande har utvecklats och noggrant testats. För nio av dem producerade projektteamet videodokumentärer. De ger snabb men omfattande inblick i de kurser, aktiviteter och inlärningsmiljöer som utvecklats och presenterar också målgrupperna och deras specifika utmaningar. Här är de korta filmerna

TYSKLAND- Hanover

Bonde Karl – Läskunnighetsträning för vuxna på landsbygden

Den här videon presenterar en utbildningskurs för läs- och skrivkunnighet för vuxna som bor i en region långt från staden och har lite tillgång till utbildningsmöjligheter som passar deras behov. Det ursprungliga konceptet var att erbjuda utbildning för långvariga invånare (autochton befolkning) i behov av läskunskapsträning, men under hela kursen skiftade deltagarna. Workshopen utvecklades och genomfördes 2018-2019 av VHS Hannover (Ada-und-Theodor-Lessing-Volkshochschule Hannover) i Mellendorf byn.

TYSKLAND – Hanover

Välkommen till Hannover! – Språkinlärning som ett medel för läskunnighet

Denna video presenterar en grundläggande läskunnighetsträning för bulgarer som bor och arbetar i Hannover, Tyskland. De är vanligtvis anställda och jobbar inom jobb som inte kräver särskild utbildning eller är upptagna med att ta hand om sina familjer med små barn. Hemma talar de bulgariska eller turkiska, de behöver hjälp med att lära sig språket utan också hjälp med att uppnå grundläggande färdigheter, särskilt när det gäller att skriva och läsa, eftersom utbildningen i hemlandet Bulgarien inte var prioriterad. Utbildningen utvecklades och testades 2018-2019 av VHS Hannover (Ada-und-Theodor-Lessing-Volkshochschule).

ÖSTERRIKE – Wien

Visa mig din omgivning – Utveckla grundläggande färdigheter genom att vara en reseguide

Den här videon presenterar en grundläggande utbildning som utvecklats i Wien (Österrike) där studenterna fungerar som stadsguider i sitt grannskap och även involverar sina familjer i lärandeaktiviteterna. Att vara ansvarig för att leda andra genom sitt hemområde är ett incitament för dem båda för att samla in information om platsens historia, och även använda och utveckla grundläggande färdigheter inom områdena läsning, skrivande, tal etc. Utbildningen utvecklades. och testades 2018-2019 av Wiener Volkshochschulen (Wienskolor).

TYSKLAND – Gotingen

Ta hand om andra, och dig själv – Grundutbildning för undersköterskors

Denna video presenterar en grundläggande utbildning för undersköterskor. Utbildningen integrerar praktiska aspekter av vård för andra, egenvård och utbildning i nödvändiga färdigheter för dokumentation av omvårdnadsprocesser. Utbildningen utvecklades och testades 2018-2019 av Volkshochschule Göttingen Osterode (Tyskland). Utbildningen tillhandahålls av expertutbildare på platserna inom vården. Konceptet för kursen utvecklades i nära kontakt med sjuksköterskornas ledning. Tanken är att erbjuda sådana utbildningar till alla som är intresserade, dock som en betald tjänst. Läromaterial som används är en bok utvecklad av VHS Göttingen Osterode i ett tidigare projekt.

BULGARIEN – Bohot

Utbildning för alla – Datorutbildning på landsbygden Bulgarien

Den här videon presenterar en grundläggande datorutbildning för människor på landsbygden i Bulgarien som utvecklats och testats 2018-2019 av Združenie Znanie Loveč, Bulgarien. I samarbete med den lokala skolan i byn Bohot lärde sig invånarna i byn (många av dem medlemmar av den romska minoriteten) att använda datorer i olika situationer både i privata ärenden men även i jobbsökandet. Den avgörande innovationen i denna kurs är att den erbjuds direkt i byn där utbildningsmöjligheter för vuxna annars saknas helt. Nästa stad med viss utbildningsinfrastruktur är cirka 20 kilometer bort, och med tanke på bristen på egen eller kollektivtrafik är det opraktiskt för byar att åka till stan för utbildning.

ITALIEN – Turin

Att kunna delta aktivt i samhället – Bli självständig genom ett jobb

Denna video presenterar en grundläggande utbildning som utvecklats i Turin (Italien) för unga vuxna att kunna hitta ett jobb. Utbildningen utvecklades och testades 2018-2019 av Fondacia Casa di Carità Arti e Mestieri. Deltagarna i kursen är både unga vuxna från lokalbefolkningen och flyktingar som nyligen kommit till Turin. Deras kompetensnivå är mycket varierande. Kursen klarar detta genom att använda en peer learning-metod där elever med avancerade färdigheter hjälper sina klasskamrater att komma ikapp.

SPANIEN – Karinena

Mobiltelefoner, datorer, surfplattor – Du är aldrig för gammal för att lära dig

Denna video presenterar en datorutbildning för seniorer på landsbygden i Spanien. Dessutom tar kursen upp andra bra idéer för att motivera äldre elever. Utbildningen utvecklades och testades 2018-2019 av Ricardo Sola Almau utbildningscenter i staden Cariñena, cirka 50 kilometer från Zaragoza. Centret arbetar i ett stort område med 40 kilometer diameter med många små byar, mestadels sysselsatta med vinodling. Många invånare är äldre personer som i sin ungdom inte fått möjlighet till mer än ett par år i skolbänken. De är dock mycket angelägna om att lära sig. Med tanke på den geografiska situationen är olika former av distansutbildning ett passande sätt.

SVERIGE – Västerås

Jag vill studera för att kunna bli en sjuksköterska – Studie motiverande kurs för vidare studier

Denna video presenterar ett kurskoncept som går ut på att få både kunskaper i grundläggande språket (svenska) samt information om arbetsmarknadens uppbyggnad och funktion. Under kursens gång får deltagare verktyg som ska hjälpa de vidare i sina studier och även arbetsmarknaden. I kursen ingår även en del samhällsinformation so ska underlätta etableringen i samhället. Målgruppen för kursen är varierande och undervisningen anpassas utifrån deltagarens behov. Utbildningen testades 2018-2019 av Västerås folkhögskola. Skolan fortsätter med denna kurs, då resultat har varit givande under de senaste två åren.

FRANKRIKE – Cherbourg

Viruslarm! – Uppslukande och kooperativ inlärning i Escape Rooms

Den här videon presenterar en inlärnings- och träningsaktivitet som utvecklats av INFREP Cherbourg en Cotentin (Frankrike) för att ge sina elever ytterligare en möjlighet att förbättra sina färdigheter inom teamarbete och problemlösning. Escape Room-metoden används. En timmes inlärningsaktiviteten är en del av ett bredare program för att hjälpa arbetslösa vuxna att förbättra sina kompetenser och sina chanser på arbetsmarknaden.

Hur du kommer åt videorna

Videorna publiceras med ljud på originalspråket samt undertexter på olika europeiska språk. De finns i

Länkarna ovan leder till spellistor på referensspråket.

Åtkomst till videorna är också möjlig

Projektkonsortium

MobileBE genomfördes av ett konsortium bestående av åtta offentliga och / eller ideella vuxenutbildningsorganisationer från sju europeiska länder.

 • Västerås folkhögskola
 • VHS Göttingen Osterode
 • Konsortium O.P.E.N.
 • INFREP – National Institute for Training and Research in Permanent Education
 • Wienhögskolorna
 • Združenie “Znanie” Loveč
 • Ada-und-Theodor-Lessing-Volkshochschule Hannover
 • Utbildningscentrum för vuxna (CPEPA) Ricardo Sola Almau

Projekt-ID

MobileBE-projektet finansierades genom Europeiska unionens Erasmus + program.
Projektnummer 2017-1-DE02-KA204-004241
Projektwebbplats: www.mobilebe.eu

 


Publicerat: 19 november

Torbjörn Nilsson inspirerade på Bäckby

I dag gästades inspirationskursen av fotbollslegendaren Torbjörn Nilsson, senast känd från serien ”Målet är målet” på SVT. Han pratade inspirerande och engagerat om mål och motivation, som just denna vecka är temat på Bäckby.

Det var väldigt fint att Torbjörn, på kort varsel, ställde upp och deltog hos oss via Zoom. Med var också deltagare och pedagoger från både Köping och Norberg. Torbjörn fick många frågor om gruppdynamik, att ”lura” sin hjärna för att skapa en positiv målbild, hur tjejer och killar förhåller sig olika till vad en tränare säger och mycket annat. Han understryker hur viktig fotbollen är för gemenskap och för att lära sig att förankra beslut och därmed uppnå ett gott resultat.

För att skapa motivation är det viktigt att ha en dialog med sig själv hela tiden, tycker han. Människan är förmögen att skapa motivation till sig själv, genom att peppa sig, men ofta sker det genom relationen till någon annan. Entusiasm och engagemang smittar och det ska vi ta vara på säger han. Han nämner att alla har en produktiv och en kreativ sida. Det gäller att båda sidorna ges plats och får utvecklas. Han lyfter fram att det är viktigt att lära sig att fatta beslut utifrån hur en situation faktiskt ser ut, inte utifrån ad han kallar byråkratiska regler, det vill säga auktoriteter, normer och förväntningar.

Fredrik Stockhaus


Publicerat: 27 maj

Samtal med Balkan

Förra veckan deltog representanter för Västerås folkhögskola på en större videokonferens som ordnades av Olof Palme International Center. På mötet deltog en rad arbetarrörelseanknutna organisationer på Balkan och i Sverige.

Västerås folkhögskola driver sedan år 2014 ett samarbetsprojekt med Tuzla Community Foundation. Organisationen arbetar med lokal mobilisering, stöd till civilsamhället, påverkansarbete, ledarskapsutbildning bland unga, humanitära projekt och nätverkande i Bosnien-Herzegovina.

Målet med vårt samarbete är att stärka folkbildningens position i Tuzla, att utveckla verksamheter som liknar dem vi har på vår folkhögskola, framförallt Inspirationskursen SMF på Bäckby, samt att utbyta erfarenheter och stärka nätverk. Hittills har vi också varje år, fram till 2019, ordnat studiebesök för studerande och pedagoger till Tuzla.

Syftet med videokonferensen var att utbyta kunskap, uppdatera oss om läget i länderna på västra Balkan med avseende på Coronapandemin och att se hur vår roll ev. förändras i dess spår. Generellt kan sägas att regeringarna i balkanländerna har passat på att stärka sitt grepp om människorna och medierna. Demokratin var på många håll hotad redan innan och nu frågar sig många vad som väntar. En utmaning för föreningslivet, och inte minst arbetarrörelsen, blir att rädda vad som hittills uppnåtts, men troligen också att mer fungera som humanitära hjälporganisationer med tanke på att fattigdomen breder ut sig som resultat av pandemin.

I år har Västerås folkhögskola planerat att delta på tre aktiviteter tillsammans med vår partnerorganisation, men nu återstår att se vad som kan göras av dessa med tanke på reseförbud och andra restriktioner. Det som är planerat är ett studiebesök från Tuzla till Västerås med fokus på miljöarbete, klimat och hållbarhet. Vidare är det tänkt att folkhögskolan ska skicka utbildare vid två tillfällen till Tuzla för att utbilda om hållbarhet, mobilisering, ungdomsarbete och folkbildning.

Fredrik Stockhaus

Inspirationskursen (SMF), Olof Palmes Internationella Center, Tuzla, Tuzla Community Fundation

Nästa sida →