oktober 2015

Publicerat: 25 oktober

Evolution på folkhögskola

Klockan 08:30 dukades det upp gratis frukost för skolans alla deltagare, anledningen denna gång var för vi bokat upp en buss som skulle ta oss till Naturhistoriska museet i Stockholm.Deltagare tittar på 3D

En av anledningarna till att resan gick till just Naturhistoriska museet var för att Allmän kurs avslutat delkursen om evolution i naturkunskapen. Museet hade passande nog en ny utställning som de kallar Fossil och Evolution. Såklart hade vi på skolan en tanke om att Naturhistoriska museet också är bra och intressant för våra andra kurser SMF och SFI.

Väl framme på plats så gick skolans deltagare runt på egen hand i museet. Många intressanta saker fanns såklart att se, vissa var mer intresserade av dinosaurier och vissa fann mer intresse i utställningen som visade många av de djur som finns i Sverige. Men såklart fanns det fler saker som var mycket intressant, som till exempel utställningen om klimatet och hur vi människor påverkat detta.

Under eftermiddagen så tog några deltagare möjligheten att utforska Stockholm på egen hand, men alla var tillbaka till en av dagens höjdpunkter – filmen Galapagos 3D på Cosmonova, Sveriges största 3D-skärm.

Bussresan hem till Köping var något ”tröttare” än den till Stockholm, men väl hemma klockan 18:00 så upplevde vi att deltagare och pedagoger var mer än nöjda med dagen.

Vi på skolan tycker om när kurser emellanåt gör saker tillsammans, dels för att lära av varandra och för att det oftast blir trevligare när människor med olika bakgrund interagerar.

David Persson
david.persson@vfhsk.se

 

Allmän kurs, Inspirationskursen (SMF), SFI, Skolgemensamt

Publicerat: 8 oktober

-Vad nu då, provdag på en folkhögskola!?

Torsdag 8:e oktober satt en stor del av deltagarna på allmän kurs i Köping i långa rader i en provsal 151009_Vfhsk-2hela dagen. Inget annat än penna, sudd och linjal på bänken och man kunde ha hört en knappnål falla. Men det låter väl inte som någon typisk folkhögskoleundervisning? Jo, det här var lika fritt och frivilligt som alla andra dagar på terminen och något som deltagarna önskat.

De som söker till högskolor och universitet med folkhögskoleintyg har en egen antagningskvot men man kan öka sina chanser att komma in på önskad utbildning med hjälp av högskoleprovet. Statistiken visar att 60% av de som blivit behöriga via folkhögska kommer in på vald utbildning på landets högskolor och av dem är det drygt 1/3 som antas på högskoleprovsresultat. Gör man det officiella provet så kostar det 450:- per gång och för många blir resultatet lite bättre om man gör provet flera gånger.

För att ge våra deltagare möjlighet att testa provet under trygga former och utan kostnad ordnar vi varje termin ett tillfälle att göra ett gammalt prov under så verklighetstrogna förhållanden som möjligt. När provet är gjort rättar var och en sitt eget och får hjälp att tyda resultatet. Majoriteten av deltagarna väljer att göra provet för att öva och många kan se en förbättring vartefter terminerna går. Det blir också en fingervisning om vad man kan förväntas klara av om man ska vidare till högre studier, ett mål att sträva mot. Både före och efter provdagen kan vi titta på olika delar tillsammans och diskutera hur uppgifterna ska lösas och vilka färdigheter som ger högre chans att lyckas.

Ett provresultat visar inte ett rättvis bild av din bildning men det finns färdigheter som både hjälper dig att klara provet och ger dig livskvalitet och möjlighet till livslångt lärande – det är de färdigheterna vi vill utveckla. När jag pratar med deltagarna är alla överens om att det är bra att få prova. “Innan tänkte jag att jag aldrig i livet skulle göra Högskoleprovet men nu när vi har fått prova så har jag ändrat mig.” säger en och någon annan uttrycker det som att “Mitt resultat var inte så bra men jag vet ju att jag inte är klar med några av kurserna här och det ska bli roligt att se om det förbättras nästa år”. Någon konstaterar nöjt att de faktiskt fick ett bättre resultat än de trodde och går hem med lite lättare steg  än förut. Själv går jag hem trött men mycket glad, prov kan vara något riktigt bra när deltagarna själva får styra.

Elin Ragnebro
elin.ragnebro@vfhsk.se

Allmän kurs