Publicerat: 19 december

SFI julpysslar

Under Lucia arrangerade vi på SFI en pysseldag för våra deltagare där vi tillsammans dekorerade pepparkakshus, gjorde julkort och massa annat kul. Ta del av vår succédag och se vad våra glada och engagerade deltagare gjort. God jul önskar vi alla på SFI-Vfhsk.

Text och bild:
avesta.mirza@vfhsk.se

SFI

Publicerat: 27 november

Bosnienbesökare fick inspiration

Mitt i höstens första snökaos landade Jasna Jasarevic och Sabina Catibusic från Tuzla Community Foundation (TCF). Under två intensiva dagar mötte de både deltagare och pedagoger från Inspirationskursen ute på Bäckby.

Sabina Catibusic, Fredrik Stockhaus, Jens Kvistgaard, Jasna Jasarevic

Sabina Catibusic, Fredrik Stockhaus, Jens Kvistgaard och Jasna Jasarevic.

TCF är skolans internationella projektpartner i Bosnien sedan två år tillbaka. Utbyten har ägt rum i båda riktningarna. Denna gång ville de fördjupa sig i hur Inspirationskursen är uppbyggd både organisatoriskt och pedagogiskt. Idén väcktes redan förra våren i samband med skolans studieresa till Tuzla.

– Nu när vi träffat både pedagoger och deltagare är det lättare att förstå hur det fungerar i praktiken. Vi tror att kursidén skulle kunna bli användbar för oss. Vi har också många unga arbetslösa, säger Jasna som är ansvarig för TCF.

Besöket resulterade i att en pedagog från Inspirationskursen under våren kommer att besöka Tuzla och på plats utveckla det fortsatta samarbetet.

Besökarna hann även med en föreläsning för deltagare på allmän kurs och nästa termin finns möjligheter för studerande att delta i en studieresa till Bosnien.

– Jag har hört många berätta om skolan och det var ett givande besök för mig, säger Sabina som tidigare har varit i Sverige, men aldrig i Västerås.

Efter besöket i Västerås fortsatte resan till Uppsala och en tre dagar lång konferens om Balkan. En årlig tillställning som nästa år kommer att äga rum i Tuzla. Och då förhoppningsvis med några besökare från Västerås folkhögskola.

Text och bild: Jan Pettersson

Bosnien, Skolgemensamt

Publicerat: 14 november

Segrade i Järnkampen med en vilja av stål

Allmän kurs grund blev inbjudna till en fotbollsturnering tillsammans med Påfart Bäckby och Köping samt SMF från Bäckby och Köping. Matcherna var otroligt jämna och spelet böljadebild på segrare fram och tillbaka. För de kvinnliga deltagarna från allmän kurs grund var det första gången de spelade fotboll överhuvudtaget. Detta till trots stod AKG som segrare i finalen. På bilden syns delar av det segrande laget stolta och glada över att ha den åtråvärda pokalen i sin ägo.

Bäckbys Sport Center fylldes av glada hejaramsor och ivrigt trumspelaande. Det var många glada miner och skratt men salen fylldes också av kamp och en och annan svettdroppe. Det var många skickliga individuella prestationer men till slut var det ändå det goda samspelet som fällde avgörandet och då vann AKG med 3-2 i en rysligt spännande final och då fick ändå AKG en av sina spelare utvisad. Nu får de andra lagen ligga i hårdträning för att ta tillbaka den vackra segerpokalen.

Text och bild: Joachim Götz
joachim.gotz@vfhsk.se


Publicerat: 9 oktober

Tre kloka lärare på besök

Något som är unikt för Västerås Folkhögskola är att flera av lärarna är flerspråkiga. Det är en stor fördel för våra deltagare. De kan fråga om saker som är svåra att förstås och faktiskt få en förklaring på sitt modersmål. Bild på deltagare

Vi har bjudit in tre av dessa lärare till vår grupp i svenska allmän kurs grund. Vi fick alla mycket att fundera över.

 

Bishaaro – våga utmana
Bishaaro med rötter i Somalia berättar att de flyttade mycket när hon var yngre. Hon har bott i Kenya, Tanzania och Etiopien. Människan har inte bara fötter utan även rötter. År 2009 kom hon Bild på Bishaarotill Sverige och redan efter två år hade hon ett arbete där hon arbetade med yrkesintroduktion för kvinnor. Var inte rädd när du lär dig språket, våga, våga och våga och fråga. Använd Internet, där finns mängder med material. Härma det som du hör och gå till biblioteket, läs mycket, och försök att skaffa, få svenska vänner. Det är inte lätt men försök och försök igen och framförallt våga. Lyssna och lär av andra och fortsätt att vara nyfiken. Jag lär mig nya saker varje dag. Kan jag så kan du… om jag vågar så vågar du.

På frågan vad som var svårast med det nya landet så kom två svar där det ena är att det är rätt så kallt här på vintern och det andra är frågan varför man äter äppelmos.

Kunde jag så kan ni – knacka på säger Zainab
bild på Zainab
Lång upp i Norrland ligger Östersund vid Storsjön där hamnade Zainab år 2007 när hon kom som kvotflykting från Jordanien. Efter två år var hon klar med svenska språket
och fick arbete på ett flyktingboende. ”Jag lärde mig genom att prata svenska” säger Zainab, som talar med hela kroppen när hon berättar om sitt liv. Var inte rädda i det nya landet. Du kan bara få e
tt nej. Så knacka på alla dörrar som kan leda till att du lär dig mer svenska eller får ett jobb. De väntar inte på dig, så du får leta själv, knacka, knacka på alla dörrar du ser. Läs något varje dag för det är också ett bra sätt att lära sig svenska. Även om svenskar inte visar känslor som vi från Mellanöstern är det bra att fortsätta kämpa… förr eller senare knackar du på rätt dörr. Du får kontakter och med tiden har du ett litet nätverk, då blir allt lättare.

Följ din plan, ditt hjärta menar Aisia
Våra deltagare ville gärna ändra på Aisias namn till Ayisha, men hon heter Aisia och kom som kärleksinvandrare till Sverige 2003. Hon kom från Arusha i det varma Tanzania till det mindre varma Hofors i Gästrikland. Det var mörkt och det vBild på Aisiaar kallt och hon blev förkyld gång på gång. Det svenska språket var också väldigt besvärligt men så började en tanke gro. Vad vill jag göra med mitt liv? Vad har jag för plan? Hur vill jag leva? När dessa tankar hade slagit rot, så satte hon högsta fart. Hon fick arbete på en
matfabrik,
hon arbetade inom hemtjänsten på helgerna och började studera turism med inriktning i företagsekonomi. Det var en tuff tid med småbarn och studier samt helgarbete. För något år sedan fick hon arbete på Arbetsförmedlingen och senare även här på Folkhögskolan. Du kan lära dig mycket svenska med hjälp av Youtube. Det bästa med vårt land är den frihet som alla har, även kvinnor har rätt att skapa, planera sig eget liv. Den friheten är guld värd – ta vara på den, säger Aisia.

Text och bild:
Joacim Götz
joachim.gotz@vfhsk.se

Allmän kurs grund

Publicerat: 3 oktober

”Huvudverk och kulturkråkor”

”Huvudverk och kulturkråkor” var ledord och tema den 17 september 2016 när vi på bild på konstverkVästerås folkhögskola gjorde vår del under kulturnatten. Dans, öppen scen, hårflätning, matuppvisning, konst, Bosnien och korvgrillning kanske kan sammanfatta vad som hände under tre intensiva och mycket välbesökta timmar.

På allmän kurs hade deltagarna bland annat gjort väldigt varierade konstverk, ofta inspirerade av redan befintliga kända och mindre kända sådana, vilka presenterades och diskuterades. På utomhusscenen kunde vi uppleva sång och dans och hos SFI testades spännande mat, eritreansk dans och hårflätning. Hos allmän kurs grund kunde man få prova på mat från olika länder och i ett rum visades bilder och talades om folkhögskolans pågående projekt i Bosnien-Herzegovina. Vädret var på vår sida och besökarna var många i år. Vi ser fram emot mer kultur inom det vi gör på folkhögskolan.

Text:
Fredrik Stockhaus
fredrik.stockhaus@vfhsk.se

Foto av deltagarnas konst:
David Persson
david.persson@vfhsk.se

Allmän kurs

Nästa sida »