Publicerat: 26 maj

Inspirationskursen (SMF) på besök i Stockholm

Inspirationskursen i Köping och Västerås samåkte med buss för olika aktiviteter i kungliga huvudstaden. Under den trevliga bussresan så bjöd några deltagare på spontan sång och rap medan andra koncentrerade sig fullt på en quiz som delades ut.

Väl i Stockholm så fick några deltagare en rundtur på Viking Line av kryssningsvärden Max. Förutom att få se hur det är bakom kulisserna på en färja så berättade Max om hur det är att arbeta på en båt. Deltagare som inte var på Viking Line besökte Tekniska Museet, extra uppskattat var den aktuella utställningen “Digital revolution”.

Under eftermiddagen så valde deltagarna själva vad de ville göra på egen hand i Stockholm, några valde huvudstadens shoppingutbud medan andra stannade kvar på Tekniska museet.

På bussresan hem så applåderades quizvinnaren, som förutom äran fick ett presentkort på hundra kronor. Grattis.

David Persson
david.persson@vfhsk.se

 

Inspirationskursen (SMF)

Publicerat: 21 maj

Brobyggande i praktiken

Vore det inte kul om deltagarna på Inspirationskursen skulle kunna hitta på någon form av aktivitet för och tillsammans med deltagarna på SFI?

Den frågan ställde sig Karin Persson, pedagog på Västerås folkhögskolas SMF-verksamhet och fick genast gehör hos deltagarna. Tanke blev till handling och Inspirationskursen bjöd in deltagarna på SFI till en halvdag med femkamp, brännboll och korvgrillning. Planeringen sköttes helt av Inspirationskursens deltagare och det hela mynnade ut i en hjärtlig förmiddag med prickkastning, rephoppning, charader och flera andra aktiviteter. Snålblåst och kyla till trots var humöret på topp hos alla och skratten var många. Flera deltagare uttryckte att det var kul att göra något tillsammans och såväl SFI-deltagare som ”inspirationskursare” var mycket nöjda efteråt.

Att folkhögskola handlar om möten mellan individer med olika bakgrund och förutsättningar blir väldigt tydligt vid tillfällen som dessa. Ord som ”integration” och ”brobyggande”, som i vissa sammanhang kan kännas slitna och klichéartade, blir plötsligt i allra grad levande när man ser arbetslösa unga vuxna sida vid sida med SFI-deltagare i alla åldrar. Språkliga, kulturella och åldersmässiga barriärer känns plötsligt inte så svåra att komma förbi. Allt tack vare ett bra initiativ och lite enkla lekar.

Kea Thorslund
kea.thorslund@vfhsk.se

Inspirationskursen (SMF), SFI

Publicerat: 10 maj

Västerås offentliga konst

Västerås offentliga konst ur en av våra distanselevers synvinkel.

Skolprojekt till Vfhsk 
Offentlig konst i Västerås.
Louvisa Grandin framför kameran!
Regi & Film: Katchina Grandin
Låtval: Animal Collective – The purple bottle

Musik
”The Purple Bottle” av Animal Collective (Google Play • eMusic • iTunes)

Allmän kurs distans