buy office 2016 key sale office 2013 key sale Windows 10 Home Key Office Professional Key sale buy Office Professional 2013 Key http://www.mmkey.net http://www.cdkeypascher.com/ purchase cheap windows 10 key purchase cheap windows 10 Professional key

Folkhögskola och människovärde

Publicerat: 21 augusti

Under sommaren diskuteras de vanliga frågorna: Vädret – mestadels mulet och regn. IS framfart i Syrien och Irak, ingen ljusning i sikte. Myggplågan och fästingnoja var och varannan dag. Det blandas och ges i media, smått och stort och till synes eviga frågor.

Den tragiska händelsen på IKEA i Västerås sätter många saker i blixtbelysning. Vi är rädda för det okända, irrationella och hemska. I detta fall att två människor mördas mitt på dagen i en affär som nästan alla människor har en relation till. Vansinnesdådet som leder fram till att oskyldiga människor mördas. Vår rädsla finns där, för den psykiskt sjuka eller den påtända människans irrationella handling.

När det sedan visar sig vara en man från Eritrea accelererar frågan till att bli något annat. Demonstrationer och olika attentat, iscensatta till flyktingförläggningar, inte bara i Arboga där mannen kom ifrån, gör att frågan blir till en helt annan. Frågan har omformats från den enskilda psykiskt sjuka människans handling till att hotbilden är en grupp farliga flyktingar. Lägger man därtill frågan om islam, får frågan ytterligare dimensioner i form av islamofobi och hotet mot Sverige. Att koppla händelser till en grupp bara för att man har en gemensam etnisk bakgrund eller kommer från ett visst land är klassiskt rasistiska grunder – till skillnad från att bedöma och ytterst döma en individs handlingar utifrån just handlingen.

För folkhögskolor som våra, i verksamheten tillsammans med alla deltagare, är det viktigt att kunna analysera och förstå vad som är vad. Att psykiskt sjuka människors handlingar är en fråga och hur psykvården fungerar kräver sin egen förståelse och åtgärdsplan och att flyktingar och flyktingmottagning är en helt annan sak. Att det sedan finns brister i kartläggning och behandling av traumatiserade enskilda flyktingars psykiska status torde vara klart och att den svenska psykvården har brister i allmänhet. Delar av hur vi hanterar psykiskt sjuka människor är också en. Således är det två vitt skilda frågor som kan delas upp i många underfrågor.

När vi startar vår folkhögskoleverksamhet är det viktigt att arbeta med aktuella frågor som är viktiga för människor och ur ett ”mänskliga rättigheter”-perspektiv. Inte från ett pulserande och ytligt mediaperspektiv med rubriksättning eller vissa sociala mediers skvaller och totala brist på källkritik

Vi står upp för mänskliga rättigheter och kommer att arbeta för en human flyktingmottagning. Allt främlingsfientligt tänkande och handlingar är en destruktiv kraft som vi måste lära oss att förstå och hur vi bemöter dem. Ytterst handlar den destruktiva kraften, till stora delar om rädsla och inskränkthet. Kanske att avstånden mellan politisk makt och människor, mellan stad och land, mellan centrum och periferi håller på att bli för stort och fördjupar klyftorna och därmed misstro och rädsla.

Nåväl, vi startar folkhögskolearbetet och kommer att arbeta för öppenhet, källkritik med den grundläggande och eviga tanken om alla människors lika värde. Väl mött till en viktig och spännande folkhögskolehöst!

 

Tomas Aronsson

Skolchef Tomas Aronssons signatur